Lūk, kā cilvēki tevi vērtē, vadoties pēc tava izskata

Mēs pirmo iespaidu par cilvēku gūstam daudz ātrāk nekā spējam iedomāties.

Patiesību sakot, smadzenēm nepieciešamas tik vien kā septiņas sekundes, lai izveidotu viedokli par kādu cilvēku un diemžēl viedoklis par cilvēkiem mums veidojas visnotaļ aizspriedumains, zinātnieki to nodēvējuši par “sejas aizspriedumu”.

Patika pret cilvēku šajā attēlā pieaug no kreisās uz labo pusi. Labajā pusē esošās sejas tiek uztvertas un uzskatītas par skaistām un smaidošām.

“Mēs nekavējoties izveidojam pirmos iespaidus par cilvēkiem – tur itin neko nevar padarīt,” skaidro Aleksandrs Todorovs, psiholoģijas profesors Prinstona Universitātē. Viņš ir atbildīgs par “sejas aizspriedumu” pētīšanu un cilvēku reakcijas testēšanu uz ar datoru ģenerētiem seju modeļiem, lai noteikti kādi sejas vaibsti tiek asociēto ar pozitīvām un negatīvām rakstura iezīmēm.

Apdraudējuma sajūta lūkojoties uz šiem cilvēkiem pieaug no kreisās uz labo pusi. Labajā pusē esošās sejas ir tipiski vīrišķīgākas un tajās redzami dusmīgi vaibsti.

Tavas sejas vaibsti citiem cilvēkiem liek zemapziņā izveidot par tevi viedokli, pirms šie cilvēki tevi vēl vispār iepazinuši.

Tas izskaidro, kādēļ pret tiem cilvēkiem, kurus sabiedrība uzskata par pievilcīgākiem, izturas labāk nekā pret neglītiem cilvēkiem, vadoties tikai pēc personu pievilcības. Tā paša iemesla dēļ pievilcīgi cilvēki vienmēr saņem augstāku novērtējumu, kurā tiek sniegtas atsauksmes par viņu pozitīvajām iezīmēm, atklāts Todorova veiktajā pētījumā. Pievilcīgus cilvēkus biežāk novērtē kā kompetentus, gudrus un uzticamus.

Pat tavas sejas struktūra spēj daudz pastāstīt. Ja tev ir apaļīga seja, kas atgādina zīdaiņa seju, cilvēki pieņem, ka esi vājš, naivs un pakļāvīgs. Ņemot vērā, ka visbiežāk šāda sejas iezīme piemīt sievietēm, tas izskaidro sievietes lomu sabiedrībā.

Ja tev ir dusmīga izskata seja, tad tu pastāvīgi tiksi uzskatīts par mazāk patīkamu un uzticamu, lai arī cilvēki tevi vērtēs kā spēcīgu. Ja izskaties priecīgs, tad tiksi uzskatīts par uzticamu – lai gan cilvēki domās, ka esi garā vājš.

Avots: yourtango.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru