Pētnieki atklājuši, kādēļ sievietes šķiršanos pārdzīvo daudz spēcīgāk par vīriešiem

Break-Up

Aizdomājies par savām pēdējām attiecībām un to, kā tās beidzās. Vai pēc šķiršanās tu, daudz nedomādams, meties nākamajās?

Vai arī mēnešiem ilgi vēl juties sagrauts? Atbilde uz šo jautājumu var būt atkarīga no tava dzimuma.

Sievietes emocionālās sāpes, kas saistītas ar šķiršanos, izjūt daudz spēcīgāk, ja salīdzinātas ar vīriešiem. Savukārt vīriešiem ir nepieciešams ilgāks laiks, lai pārdzīvotu šķiršanos – uz to norāda Binghamtonas Universitātes un Londonas Koledžas Universitātes pētījums.

Pētījuma ietvaros 5705 cilvēki no 96 dažādām valstīm tika analizēti, balstoties uz fiziskajām un emocionālajām sāpēm, kuras viņi izjutuši pēc šķiršanās (skalā no 1 līdz 10, kur 10 raksturoja neciešamas sāpes).

Vidēji sievietes savas sāpes, iekļaujot tādas emocijas kā skumjas un depresiju, bailes un koncentrēšanās spēju zudumu, novērtēja ar rezultātu 6,84, savukārt vīrieši ar 6,58. Novērtējot fiziskās sāpes – bezmiegu, panikas lēkmes, ēšanas traucējumi un svara izmaiņas – sievietes tās vidēji vērtēja ar vērtējumu 4,21, kamēr vīrieši ar 3,75.

Bet kādēļ gan sievietes šķiršanos izjūt daudz spēcīgāk?

No zinātniskās perspektīvas, sievietes evolūcijas gaitā ir daudz vairāk bijušas iesaistītas pašās attiecības, ja salīdzinātas ar vīriešiem. Pētnieks Morris, kas bijis iesaistīts pētījumā, apgalvo: “Vienkārši uz to skatoties – sievietes vienmēr ir bijušas attiecībās daudz vairāk. Īss, romantisks sakars sievietēm realizējies deviņos grūtniecības mēnešos, kuriem sekojuši ilgi gadi bērnu audzināšanas, kamēr vīrietis – partneris, varēja doties prom no sievietes, neko nezinādams un neizjuzdams šī romantiskā akta sekas (nedz reālās, nedz emocionālās).”

Bet pētījums sniedzis secinājumus par to, ka sieviete un vīrieši dažādi izjūt šķiršanās sāpes.

„Vīrieši daudz ilgāk pārdzīvo šķiršanās sāpes – tas var būt patiesi ļoti ilgs laiks, ja salīdzināts ar sērām, kuras izjūt sievietes. Vīriešiem nepieciešams ilgs laiks, lai pārdzīvojums „pārietu” un vīrietis atkal spētu uzsākt jaunas attiecības. Taču vīrieši ļoti bieži nonāk pie atklāsmes, ka zaudējums – mīļotā sieviete – nav aizstājama un skumjas paliek daudz smagākas un ilgākas,” norādīja pētnieks Morris.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru