Sapņi spēj atklāt daudz par cilvēka veselību – 3 fakti, kas tev jāzina!

Lucid-Dreaming_1

Vai zināji, ka sapņi spēj tevi brīdināt par agrīnām veselības problēmām?

Vai arī, ka cīruļi daudz retāk piedzīvo murgus, ja salīdzināti ar pūcēm? Šajā rakstā uzzini 3 aizraujošus faktus par sapņiem un cilvēku veselību.

1.NEPATĪKAMI UN NOMĀCOŠI SAPŅI? TĀ VAR BŪT BRĪDINĀJUMA ZĪME.

Murgi jau paši par sevi ir nepatīkams fenomens, bet to visu vēl pastiprina doma, ka murgi patiesībā var būt rets miega traucējums. Šis traucējums liek cilvēkiem spārdīties, kliegt vai novērot vardarbīgus skatus sapņos. Žurnāls „Neiroloģija”, kas tika publicēts 2010.gadā, vēsta, ka agresīvi un nepatīkami sapņi ir agrīna smadzeņu traucējumu pazīme, līdzīgi kā Parkinsona slimībai vai vājprātam ir agrīnās izpausmes. Pētījumi norāda, ka smadzeņu traucējumi var sākties gadu desmitus pirms pats cietējs vai ārsts saprot reālo situāciju. Bet kamēr tu nezini, tavi sapņi par to jau var liecināt, tādēļ pievērs uzmanību saviem sapņiem un murgiem. Tie spēj tevi brīdināt laikus..

2.”PŪCES” PIEDZĪVO VAIRĀKUS SLIKTUS SAPŅUS NEKĀ „CĪRUĻI”.

Ir patīkami, kad naktis sniedz sajūtu, ka tavās rokās ir viss pasaules laiks. Naktī laiks šķiet citādāks. Aptveramāks. Bet arī par šo laiku ir jāmaksā un cena var būt augsta. Pat, ja pēc vēlas iemigšanas tu noguli nepieciešamo stundu skaitu, ļoti iespējams, ka tu nejutīsies atpūties un laimīgs. Zinātniskais žurnāls „Miegs un Bioloģiskie Ritmi” 2011.gadā atklāja, ka cilvēks, kas pazīstami kā pūces, daudz biežāk piedzīvo murgus un sliktus sapņus. Pētījumā piedalījās 264 studenti. Šie studenti novērtēja savu ikdienas pieredzi un saskarsmi ar murgiem skalā no 1 līdz 4. Pūces uzrādīja rezultātu 2.1, kamēr cīruļi 1.23. Pētījums atklāja, ka starpība ir ievērojama, bet tomēr pētnieki nespēja noteikt, kas ir īstais iemesls saistībai starp miega režīmu un iespēju piedzīvot sliktus sapņus. Viena no idejām – stresa hormons kortizols, kura līmenis organismā ir augstākais rīta stundās uzreiz pēc pamošanās, izdalās sapņu laikā – REM fāzē. Bet, ja tu šajā laikā vēl guli, iespējams, ka tieši kortizola līmeņa paaugstināšanās spēj izsaukt haotiskus sapņus un murgus.

3.SIEVIETES UN VĪRIEŠI – TIEŠI TIK ATŠĶIRĪGI, KĀ MUMS JAU ŠĶITA.

Par ko sievietes un vīrieši sapņo visvairāk? Gluži tāpat kā nomodā, vīrieši arī miega laikā par seksu domā daudz vairāk nekā sievietes. Kontrastā – sievietes daudz biežāk piedzīvo murgus, to pierāda 2009.gadā veiktais pētījums Rietumanglijas Universitāte. Pētniece Dženija Pārkere atklāja, ka sapņi iedalāmi trīs kategorijās: baiļu pilnie sapņi (tie, kuros kāds dzenās pakaļ vai dzīvība ir briesmās), sapņi, kas iesaista mīļoto cilvēku un neskaidrie sapņi. Ko mēs no tā varam secināt? Ka sieviešu un vīriešu smadzenes tik tiešām strādā krasi atšķirīgi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru