3 psiholoģijas pētījumi, kas mainīs to, kā tu raugies uz cilvēkiem

KOKA DURVJU EKSPERIMENTS

Koka durvju eksperimentā pētnieku galvenais izpētes objekts bija universitātes studenti. Pētnieki uzrunāja studentus, jautādami tiem ceļa norādes. Sarunas vidū starp tie izspraucās strādnieki, kas nesa lielas koka durvis. Šī procesa laikā, norāžu jautātājs apmainījās ar citu personu, kas turpināja jautāt pēc norādēm. Vairumā gadījumu studenti nemaz nepamanīja, ka nu jau runā ar citu personu.

Šis eksperiments demonstrē „aklumu pret izmaiņām”, kas norāda, ka bieži vien mēs nemaz nepamanām to, kas notiek mūsu priekšā.

 

STENFORDAS UNIVERSITĀTES CIETUMA EKSPERIMENTS

Šis ir viens no slavenākajiem psiholoģiskajiem eksperimentiem līdz šim. Tas novēroja to, kā vide ietekmē indivīda uzvedību. 1971.gadā 24 studenti Stenfordas Universitātes studenti bez kriminālas pagātnes tika ievietoti mākslīgi izveidotā cietumā. Dažiem tika piešķirta sargu loma, citiem cietumnieku – tas tika izlozētas pēc nejaušības principa. Pēc sešām dienām pētījums bija jāpārtrauc, jo sargi sāka kļūt pārlieku agresīvi.

Kā pats pētījuma vadītājs norāda: „Studenti, kas attēloja cietuma sargus, izpauda agresiju pret tiem, kas tēloja cietumniekus. Tie pavēlēja tiem izģērbties, pārvilka maisus pār galvām un beigās pat lika tiem nodarboties ar ļoti seksuālām nodarbēm.”

Vairāk uzzini šeit:

HĀRVARDAS UNIVERSITĀTES “DZĪVES” PĒTĪJUMS

268 Hārvardas Universitātes absolventi tika pētīti vairāk nekā 75 gadus, ievācot informāciju par dažādiem to dzīves posmiem un sajūtām. Secinājums? Mūs laimīgus padara mīlestība. Mīlestība ļauj mums sajust dižāko pašapmierinātību, kāda vien ir pieejama. Tātad – dzīves izcilāko laimi spējam sajust mēs visi! Viss ir tik vienkārši!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru