4 līderu tipi – uzzini, kurš esi tu!

  1. Sapņotājs

Sapņotājs allaž kaļ dižus plānus savai komandai. Viņu neierobežo ne materiālās iespējas, ne darbaspēka iespējas. Kad citi saka, ka tas nav iespējams, viņš atbild: „Kāpēc ne?” Viņš katrai problēmai pieiet ar unikālu skatījumu un allaž domā ārpus kastes. Sapņotājs reti sastopas ar problēmu, kas nav atrisināma ar viņa radošumu.

Tomēr problēmas rodas, kad viņš sapņo pārāk diži. Viņa idejas var būt pārāk radošas, līdz ar to viņš patērē pārāk daudz līdzekļus tur, kur tas nebūtu vajadzīgs. Sapņotāja ideālais skatījums reizēm traucē realitātei.

Sapņotāji nejūtas labi vidē, kurā viņu ambīcijās tiek uzliktas robežas.

  1. Analizētājs

Analizētājs ir gluži vai ieprogrammēts skatīties uz katru problēmu sistemātiski. Kamēr Sapņotājam ir lielas, bet bieži vien nereālas cerības, Analizētājs paliek piezemēts un redz lietas tādās krāsās, kādas tās patiešām ir.

Analizētājs netērē laiku, cenšoties izgudrot riteni no jauna. Tā vietā viņš turas pie domas „Ja tas nav saplīsis, nelabo to!” Analizētājs labprāt turas pie galvenās idejas, pārāk daudz neeksperimentējot, ja vien tas nes labumu viņam un komandai.

Tomēr, Analizētājs ir skeptisks par jaunām lietām, kas bieži vien var bremzēt izaugsmi. Diemžēl arī Analizētājs neuzņemas riskus, tādēļ no viņa grūti sagaidīt izaugsmi.

  1. Emocionālais

Emocionālo līderi vada emocijas, viņš redz savu komandu kā cilvēkus, un tikai pēc tam kā padotos. Viņš ir empātisks un allaž gatavs uzklausīt komandu, viņš saprot, ka komanda nevar funkcionēt, ja nav nodrošinātas pamat-vajadzības. Emocionālais vadītājs neprasīs padotajiem nākt uz darbu sestdienā, ja piektdienas darbi nav paveikti, jo viņš zina, ka darbs paveicams tikai tad, ja komanda ir atpūtusies un laimīga.

Tomēr, Emocionālais līderis bieži vien neapzinās, ka viņš nevar būt gan vadītājs, gan labākais draugs. Viņam bieži vien ir problēmas noslēgties no draudzības un darbinieka-padotā attiecībām.

  1. Darītājs

Darītājs ir strikti orientēts uz rezultātu gūšanu, neatkarīgi no procesa izmaksām. Darītājs uzskata: „Ja kaut kam jābūt paveiktam, labāk, lai tas tiek izdarīts tagad un tūlīt!” Kad līderis Darītājs kaut ko pieņem, viņš netērē laiku visu analizējot, tā vietā viņš turas pie mērķa un sagaida, ka visi darīs tieši to pašu.

Bet ne vienmēr darītāja lēmumi ir paši labākie. Darītājs allaž pārāk ātri ielec idejās un traucās uz priekšu, lai uzreiz tās arī izpildītu, bieži vien pazaudējot realitāte sajūtu. Tiekšanās pēc rezultāta bieži vien var graut darbinieki morāli, vēlmi strādāt un tiekties pēc mērķa, jo Darītājs bieži vien darbinieks neuztver kā cilvēkus, bet gan kā mērķa izpildītājus.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru