Divi ātri un vienkārši vingrinājumi, kā apklusināt negatīvo balsi savā galvā

domasana

Attiecībā uz mūsu iekšējo dialogu aizvietot jau labi iebraukātus negatīvos domāšanas celiņus ar jauniem pozitīvi domājošiem var nebūt tik viegli, bet tas ir ļoti svarīgi. Vairāki pozitīvās psiholoģijas pētījumi ir parādījuši, ka cilvēki, kuri velta apzinātas pūles, lai šo situāciju uzlabotu, dzīvo laimīgāku dzīvi un viņu prāts ir vispārēji veselīgāks.

Taču svarīgi atcerēties, ka mūsu negatīvo domu aizvietošana ar pozitīvismu nav gluži tas pats, kas vienkārši izslēgt visas negatīvās domas – tas ir gandrīz neiespējami, jo negatīvas domas tipiski rodas spontāni un nekontrolējami. Tā arī nav nepatiesi negatīvo domu aizvietošana par nepatiesi pozitīvām. Mērķis ir efektīvi pārveidot negatīvās domas, lai tās pilnībā būtu balstītas uz realitāti, nesaistītas ar nevajadzīgu drāmu un koncentrētas uz nākamo mazo, pozitīvo soli, kuru ir iespējams spert tieši šajā brīdī.

Šeit ir divi detalizēti aprakstīti vingrinājumi, kas var palīdzēt tiem, kuri nespēj tikt galā ar negatīvo iekšējo dialogu.

1. Pieraksti un izvērtē savu negativitāti, tiklīdz tā rodas

Lai mainītu savu domāšanu, vispirms tev ir skaidri jāizprot, ko tu domā. Kad nomācoša (negatīva) doma rodas tavā prātā, tā vietā, lai to ignorētu, pievērs tai uzmanību un pieraksti to. Piemēram, ja tu sēdi pie galda un pieķer sevi “atgremojam” kaut ko negatīvu, iepauzē un nekavējoties to pieraksti. Izdabū to neapstrādāto domu no savas galvas un pieraksti uz papīra – vienkāršs, īss teikums vai divi, kuri godīgi un precīzi attēlo specifisko domu, kura tevi nomāc: “Es neesmu gana labs darbam, kuram esmu pieteicies, jo man nav pietiekami daudz pieredzes.”

Tad ātri centies identificēt, kas šo domu ir radījis. Atkal esi īss un konkrēts: “Es esmu jauns šai nozarē, tāpēc nejūtos kā savā komforta zonā”.

Šis domu pierakstīšanas process palīdzēs vismaz tev objektīvi apzināties par to negativitāti, kas vispārēji palīdzēs mainīt savu domāšanu.

2. Izaicini savas negatīvās domas, pārvēršot tās jautājumos

Daudzas no lietām, kuras sev iegalvo, kad atgremo problēmas un raizes, ir vienkārši pilnībā nepatiesas. Tevi sevi ir jāpieķer šajā domāšanas procesā un jāatgriež sevi realitātē.

Kā to izdarīt?

Atslēga slēpjas savu negatīvo domu izaicināšanā. Un viens no vienkāršākajiem veidiem, kā to izdarīt, ir pārverst šīs domas jautājumos. Atgriezīsimies pie piemēra, kurš minēts 1. paņēmienā – “Es neesmu gana labs šim darbam, jo man nav pietiekami daudz pieredzes.”

Vienkārši pārvērt to jautājumā: “Es neesmu gana labs šim darbam, jo man nav gana daudz pieredzes???”

Kad brīdi esi apdomājies par šo jautājumu, pajautā sev:

Vai es esmu pilnīgi drošs, ka atbilde ir “jā”?

Padomā par to un tad atrodi pierādījumus pretējam. Kādi panākumi tev ir bijuši karjerā, kas varētu noderēt un būtu attiecināmi uz šo darbu? Kur un kad tavas pūles ir radījušas pozitīvu ietekmi? Pieraksti īsu un specifisku sarakstu ar brīžiem, kad esi neapšaubāmi bijis gana labs, un tad izpēti to.

Vai kādreiz esi izgāzies? Protams – ikviens ir. Bet ir arī brīži, kad apbrīnojamos veidos esi guvis panākumus. Tā ir visa patiesība, un ir vērts to paturēt prātā.

Vispārējais galamērķis ir redzēt pašam sevi un visu savu apkārtējo realitāti daudz precīzāk.

Praktizē pozitīvu iekšējo dialogu.
Kad kādu laiku būsi pieturējies pie augstāk minētajiem vingrinājumiem, ievērosi, ka negatīvais iekšējais dialogs palēnām sāk izzust, līdz ar tu veido dziļāku ceļu pozitīvai domāšanai.

Protams, tu nevarēsi pilnībā mainīt savu domāšanu vienas dienas laikā. Tu esi pavadījis gadus pie negatīvās domāšanas ceļiem, kurus tavs prāts ieraduma pēc izmanto. Taču tu vari radīt ieradumu arī no pozitīvās domāšanas relatīvi īsā laika posmā. Tam ir tikai nepieciešams vingrināties ikdienu.

Turpini pierakstīt, izvērtēt un izaicināt savas negatīvās domas, kad vien vari.

Var noderēt arī dažas īsas mantras, kuras klusībā sevi vari atkātot, kad nepieciešams mainīt savu domāšanu. Šeit būs daži piemēri, kurus vari izmantot ikdienā.

– Pozitīva domāšana nav uzskats, ka viss vislabākais notiks tieši tagad – tā ir par tagadnes notikumu pieņemšanu un to izmantošanu pēc iespējas labāk.
– Izmanto šodienas šķēršļus, lai sevi motivētu nevis kaitinātu. Esi apdomīgs. Tu kontrolē to, kā tu atbildi dzīvei.
– Pūles nekad nav izniekotas velti, pat tad, kad tās nenoved pie cerētajiem rezultātiem. Jo tās vienmēr padara tevi stiprāku, izglītotāku, pieredzējušāku.
– Beidz steigties. Ieelpo. Esi tur, kur tu esi. Tu atrodies tur, kur tev pašlaik būtu jāatrodas. Solis, kuru šobrīd sper, ir nepieciešams tāpat kā pieredze.
– Izjūti patieso, pozitīvo spēku, kurš plūst no tava lēmumu pacelties pāri niecīgajai drāmai un negatīvismam, kuram tāpat patiesībā nav nozīmes.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru