Dzimšanas mēnesis nosaka, cik vesels tu būsi! Kā? To skaidro pētnieki…

„Piedzimšana vasarā var nodrošināt dažus lielus ieguvumus veselības ziņā” – šādu apgalvojumu veikuši Kembridžas Medicīnisko Pētījumu Epidemiloģijas pētnieki Anglijā.

Pētījums norāda, ka cilvēki, kas dzimuši jūnijā, jūlijā un augustā daudz retāk piedzīvo svara trūkumu, piedzimstot. Turklāt pubertāte nepiemeklē viņus pārāk ātri.

„Tieši šie faktori ir saistāmi ar palielinātu slimību risku, pieaugot,” norāda Dr.Kens Ongs, pediatrs un endokrinologs, kas bija iesaistīts pētījumā. Viņš arī pauž savu cerību, ka cilvēki apjautīs, cik fašinējošs ir fakts, ka šādi faktori var ietekmēt visu mūsu dzīvi.

Ja nu tu vēl domā, šim pētījumam nav nekāda saistība ar astroloģiju. Šis pētījums ir saistīts ar tā saukto „programmēšanu mātes vēderā”, kas izvirza ideju, ka vide, kas ir ap mazuli, esot mātes vēderā, spēlē milzīgu lomu viņa tālākajā veselības stāvoklī un attīstībā.

Šim pētījumam tika izraudzīti 45 tūkstoši vīriešu un sieviešu, kas bija reģistrēti Apvienotās Karaliste bio-bankā. Pētījumos tika izmantoti dati par viņu svaru, garumu, veselības stāvokli un citiem faktoriem.

Kad pētnieki saorganizēja datus pēc dzimšanas mēneša, viņi ievēroja, ka sievietes un vīrieši, kas dzimuši vasaras mēnešos, ir vidēji garāki. Kā arī sievietes, kas dzimušas vasarā, divreiz retāk pārlieku agrāk „iegājušas” pubertātes stadijā. Agra pubertāte tiek saistīta ar palielinātu krūts vēža risku.

„Pirmo reizi vēsturē, pubertāte tiek saistīta ar indivīda dzimšanas datumu,” norādīja Dr. Džons Perijs savā pētījumā. „Mēs bijām pārsteigti par korelāciju, kas eksistē starp rādītājiem pie dzimšanas un pubertātes iestāšanos.”

Kas izskaidro saistību starp dzimšanas mēnesi un veselību? Pētnieki vēl droši to nevar izskaidrot. Bet viena no iespējām ir tāda, ka mātes, kurām bērniņi piedzimuši vasarā, bijušas labāk nodrošinātas ar vitamīnu D, kas vistiešāk ietekmē augšanu un attīstību. Atrašanās saules gaismā veicina vitamīna D sintēzi cilvēka organismā. Tādējādi mātes uzņemtais vitamīns D nonāk arī augļa organismā – „programmēšanu mātes vēderā”.

Apkopojot savu pētījumu, pētnieks Dr.Kens Ongs norādīja, ka ir skaidrs – vairums māmiņu grūtniecības laikā neiegūst pietiekamu devu vitamīna D.

Bet, zinot jaunākos pētījumus par to, kā tieši vitamīns D ietekmē augšanu, mēs varam mācīties un būt veselāki – gan mēs paši, gan mūsu nākamās paaudzes.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru