Ja tev patīk ceļot, tad tev jāzina šie 7 pasaulē populārākie sasveicināšanās veidi

‘’Sveiki’’, ‘’čau’’ un ‘’labdien’’ ir visplašāk mūsdienās izmantotie sasveicināšanās veidi.

Sasveicinoties svarīga ir ne tikai valoda, bet arī izteiksmes veids. Dažādās valstīs ir dažādas sasveicināšanās tradīcijas. Lūk, 7 sasveicināšanās veidi, ko iespējams sastapt dažādās pasaules valstīs. Nākamreiz, kad apciemosi šīs zemes, pavisam labi zināsi, kā sasveicināties ar vietējiem iedzīvotājiem!

Encantado / Encantada (Argentīna). Kad tu pirmo reizi satiec kādu Argentīnā, pieklājīgi skaitās pielikt savu labo vaigu pie otra cilvēka labā vaiga un radīt bučas skaņu. Parasti šis paņēmiens netiek atkārtots uz kreisā vaiga, tomēr, ja otra persona ir gatava to darīt – uz priekšu. Tā kā šis ir formāls sasveicināšanās veids, to darot ar vīrieti saki ‘’encantado’’ un ar sievieti, saki ‘’encantada’’.

Dumela rra / Dumela mma (Botsvāna). Cilvēki Botsvānā vispirms pasaka ‘’sveiki’’ un tikai tad uzsāk sarunu par citām lietām. Ja tu satiec vīrieti, saki ‘’dumela rra’’ ( doo meh lah ra), un, ja satiec sievieti, saki ‘’domela mma’’ (doh meh lah mah). Vēl viena tradīcija, kam seko šajā valstī, ir rokasspiediens ar īpašu paņēmienu – izstiep labo roku tā pat kā tradicionālajā rokasspiedienā, bet tad, kad esi saņēmis otra cilvēka roku, maini savas rokas pozīciju – aptver sveicinātā īkšķi un tad atgriezies normāla rokasspiediena pozīcijā.

Beduīni. Beduīni ir tuksneša ceļotāji, visbiežāk arābu tautības. Viņi veido lielu cilti un visu savu dzīvi pavada tuksnesī, tādējādi labi saglabājot savu kultūru. Saskaņā ar beduīnu teikto – saberzēt degunu ar sasveicināmo, ir vienīgais viņu sasveicināšanās veids. Šo darbību piekopj gan sievietes, gan vīrieši. Sievietes dara tā pat, tikai tas tiek veiks caur viņu ietērpu – burku.

Nin Hao (Ķīna). Šis ir pirmais vārds, ko cilvēki iemācās uzsākot ķīniešu valodas kursus. ‘’Nin Hao’’ nozīmē ‘’sveiki’’, tikai ar cieņas pilnāku pieskaņu, nekā ‘’Ni Hao’’. Ķīnā pastāvoša sasveicināšanās tradīcija ir nomesties uz ceļiem un ar pieri pieskarties grīdai. Šī tradīcija sāk izzust, bet daži to aizvien piekopj izrādot cieņu vecāka gada gājuma cilvēkiem.

Bonjour (Francija). Esot Francijā, tā ir tradīcija sasveicināties ar visiem – gan esot restorānā, gan autobusā vai pat staigājot pa ielu. Bieži sastopama paraža ir saskūpstīties uz katra vaiga, bet pastāv arī citi rituāli, piemēram, saskūpstīties četras reizes (divas uz labā vaiga un divas uz kreisā).

Eskimosu sviecināšanās (Grenlande). Eskimosu jeb Inuītu sveicināšnās ir visai īpaša un tai pat ir savs nosaukums – Inuīts sasveicinoties pieliek savu degunu un augšlūpu pie sasveicināmā pieres vai vaiga un dziļi ieelpo biedra smaržu.

Namaste (Indija). Indieši sveicinoties saliek kopā savas plaukstas un viens otram saka ‘’namaste’’. Vēl viena bieži piekopta sasviecināšanās tradīcija ir nomesties uz ceļiem, lai pieskartos otras personas pēdām.

 

Avots: lifehack.org

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru