Pirkstu valoda. Ko psiholoģijā nozīmē žesti un pirkstu kustināšana?

Īkšķis

Īkšķis raksturo, kādā līdzsvarā ir trīs galvenās personību veidojošās sastāvdaļas: griba, loģiskā pasaules uztvere un jūtu sfēra.

Liels un mīksts īkšķis liecina, ka prāts cilvēkā dominē pār jūtām, viņš nav komunikabls, ir noslēgts. Tāds īkšķis ir ļoti patstāvīgām, ar izteiktu gribasspēku apveltītām personībām. Ar viņiem ir grūti komunicēt, taču tajā pašā laikā viņi var kļūt uzticami partneri un draugi.

Īss un mazs īkšķis liecina par biklumu un nedrošību, par sava īpašnieka nestabilo psihi. Īsa īkšķa īpašnieks lielākoties dzīvo jūtu pasaulē un uz ārējās pasaules izpausmēm reaģē caur emocijām.

Ja īkšķa pēdējā falanga ir liela, bet pats pirksts atgādina vāli, tas nozīmē, ka cilvēks ir spītīgs, kategorisks un pat sliecīgs uz vardarbīgu rīcību. Ja šāda īkšķa īpašnieks ir kaut ko nolēmis, viņš neapstāsies nekādu šķēršļu priekšā, ir gatavs katrā cilvēkā ieraudzīt ienaidnieku un stāties tam pretī.

Taisns un bez redzamiem paresninājumiem veidots īkšķis norāda uz zināmu konservatīvismu un nemainīgu pastāvību.

Cilvēki ar tādu īkšķi ir piesardzīgi, aprēķinātāji, nemainīgi savās interesēs. Viņi ir uzticīgi partneri, augsti vērtē ģimeni. Taču šīs pašas īpašības var kļūt par cēloni spītībai, bailēm no visa jaunā, kas var novest pie rutīnas un personības aktivitātes pazemināšanās. Ar šādu cilvēku ir ļoti grūti sākt kaut ko jaunu, jo viņa nemitīgās šaubas var ne tikai nokaitināt, bet arī pamodināt šaubas citos.

Mazliet par žestiem. Hiroloģija īkšķi saista ar Veneru. Šā pirksta akcentēšana norāda, ka cilvēks ir vai nu norūpējies par savu materiālo stāvokli, vai arī tiecas pēc jutekliskām vērtībām (visplašāk pazīstamais īkšķa akcentēšanas piemērs ir visiem labi zināmais žests, kad īkšķi paberzē pret diviem citiem pirkstiem un kura nozīme ir nauda).

Ja lietišķu sarunu laikā partneris berzē īkšķi, atbalsta uz tā zodu vai paberzē degunu (vai kādu citu sejas vietu), tas nozīmē, ka viņu pirmām kārtām interesē (apmierina vai gluži pretēji – neapmierina) darījuma cena un tas materiālais labums, ko viņš var gūt sev vai savai firmai. Kopā ar zīmēm, ko dod acis un mīmika, var spriest par to, cik ļoti šo cilvēku interesē naudas lietas, vai viņš ir gatavs pieņemt lēmumu un parakstīt dokumentus, vai ir spējīgs šķirties no kādas savu līdzekļu daļas.

Ar īkšķi tiek veiktas arī citas manipulācijas, kas tāpat palīdz iepazīt tā īpašnieku. Ja, piemēram, īkšķus aizbāž aiz siksnas vai iebāž kabatu šķēlumos – tas norāda, ka cilvēks ir pašpārliecināts un agresīvs pret apkārtējiem. Ja rokas ir kabatās, bet īkšķi atstāti laukā – cilvēks jūtas pārāks par sarunu partneri.

Ja pārējie pirksti ir saāķēti, bet īkšķi kaut kādā veidā tiek akcentēti, tas nozīmē, ka cilvēks ir vīlies un vēlas noslēpt savu negatīvo attieksmi pret apspriežamajām naudas lietām (jo augstāk tiek turētas saāķētās rokas, jo spēcīgāka ir šī negatīvā attieksme).

Ja abu roku pirkstu gali salikti kopā, bet īkšķi tiek akcentēti, tas norāda, ka cilvēks jūtas pārāks par savu sarunas biedru, ir pārliecināts par saviem spēkiem un vārdiem (jautājumos, kas skar materiālās labklājības idejas).
Ja uz īkšķa tiek atbalstīts zods, tas norāda, ka lietišķais piedāvājums tiek uztverts kritiski. Ja ar īkšķi tiek parīvēts zods – cilvēks pieņem lēmumu par tālākās sadarbības finansiālajiem nosacījumiem.

Rādītājpirksts

Hiroloģijā rādītājpirksts ir saistīts ar Jupiteru, kas daudzējādā ziņā ir atbildīgs par cilvēka sociālo statusu, viņa autoritāti, par spējām mācīties un mācīt. Rādītājpirksta (un arī pārējo pirkstu) akcentēšana novērojama daudz retāk nekā neapzinātā uzmanības piesaistīšana īkšķim. Galvenokārt paradums akcentēt rādītājpirkstu ir cilvēkiem, kam nācies vadīt vai arī mācīt citus cilvēkus. Nereti mēdz grēkot profesionāli pedagogi ar lielu praktiskā darba pieredzi. Viņi gandrīz vai visu dara ar rādītājpirkstu, akcentējot tā darbību jebkurā dzīves situācijā.

Cilvēks, kas saskarsmē bieži izmanto rādītājpirksta kustības, ir autoritārs, ar noslieci uz nepārdomātiem lēmumiem, kas pamatoti ar viņa personīgajiem spriedumiem un domām. Viņš dedzīgi aizstāv savu viedokli un savu uzskatu dēļ gatavs pat konfliktēt.

Ja ikdienā gadās sastapties ar cilvēku, kurš neapzināti akcentē rādītājpirkstu, tas nozīmē, ka viņš savas domas un viedokli vērtē augstāk nekā jūsējās un ka tās viņam ir vairāk pieņemamas. Ja par apspriežamo jautājumu jums vēl nav izveidojies savs priekšstats, tas nenozīmē, ka sarunas biedra viedoklis, akcentēts ar rādītājpirkstu, ir patiesība pēdējā instancē.

Lietišķajās attiecībās rādītājpirksts un tā nepārtraukta fiksācija ir indikators, kas norāda, ka sarunu partneris nedomā piekāpties un ir gatavs apspriest sadarbības noteikumus pietiekami ilgi, jo viņam par visu ir savas domas, kuras viņš arī centīsies uzspiest. Akcents uz rādītājpirkstu ir nekas cits kā slēpta pārākuma izpausme (vismaz idejiskā pārākuma) attiecībā pret pārējiem. Šādos gadījumos jābūt īpaši piesardzīgiem un, lai nepazaudētu lietišķos kontaktus, jāliek lietā visa iespējamā elastība.

Rādītājpirksta berzēšana vai naga graušana var norādīt, ka partneris nespēj patstāvīgi izlemt jautājumus un viņam vajadzīgs autoritatīvs padoms vai arī vairāk pierādījumu, kas apliecina darījuma izdevīgumu (pirmām kārtām – sociālo) no jūsu puses. Šādos gadījumos var citēt ievērojamus cilvēkus, likt uzsvaru uz autoritātēm no grāmatām vai arī sarunu biedra priekšniecības izteikumiem. Turklāt, ja akcentēts tiek kreisās rokas rādītājpirksts, vēlamāk atsaukties uz reliģijas un filozofijas metriem un vispārzināmiem morāles principiem, bet, ja labās rokas pirksts, – kā atbalstu var izmantot tos cilvēkus un viņu domas, kas sarunu partnerim labi zināmi.

Ieteicams pievērst uzmanību arī tam, ka rādītājpirksts var tikt akcentēts gan viens, gan kopā ar citiem pirkstiem. Ja tas akcentēts grupā, tas nozīmē, ka cilvēks ir pārdzīvojis to, ko cenšas pierādīt vai paskaidrot, – viņa vārdi nav tukša skaņa, bet reāla pieredze. Toties, ja rādītājpirksts darbojas viens, visticamāk, šis cilvēks darbojas pēc kāda cita cilvēka norādījuma, īpaši neiedziļinoties idejās vai arī nesaprotot, ko runā un ko grib pierādīt.

Vidējais pirksts

Vidējais pirksts ir Saturna ietekmē, tāpēc ir saistīts ar visu, kas attiecas uz mūsu iekšējām nostādnēm. Stingrs mugurkauls vai arī tā trūkums, gribasspēks un prasme pastāvēt uz savu, nelokāmība un pat zināma cietsirdība – tās ir dažas no izpausmēm, uz kurām norāda vidējais pirksts. Ne velti visiem labi zināmais nepieklājīgais žests ir vienkārša uzmanības pievēršana vidējam pirkstam. Ar to ne tikai apzīmē dzimumlocekli, tas norāda, ka žesta autors nepieņem pretinieka viedokli.

Ikdienas dzīvē vidējais pirksts tiek akcentēts, ja personība meklē pamatu pati sevī, ja sarunu biedrs ir gatavs stāties pretī jebkuram un jebkurā situācijā. Atklāts šā pirksta akcents norāda, ka sarunu biedram attiecībā uz izteikto piedāvājumu ir savs strikts lēmums, ka viņš ir pārliecināts par saviem spēkiem un gatavs risināt problēmu pēc saviem noteikumiem. Ja jūsu viedokļi sakrīt, labāku domubiedru neatrast.

Slēpts vidējā pirksta akcents (nedroša, neuzkrītoša paberzēšana, pakasīšana) var liecināt, ka konkrētajā jautājumā sarunas partneris nejūtas pietiekami stiprs, ka grib izvairīties no konkrētās problēmas, šajā brīdī nevēlas risināt jautājumu. Īpaši skaidri tas izpaužas, ja ar vidējo pirkstu tiek pakasītas dažādas galvas daļas (galvas pakasīšana pati par sevi norāda, ka cilvēks šaubās, ir norūpējies, samulsis).

Zeltnesis

Šis pirksts tiek akcentēts ļoti reti. To vada Saule, tāpēc tas pirmām kārtām norāda uz personīgajām rakstura īpašībām: cik spēcīga ir personība, kāda ir viņa fiziskā veselība. Ja sarunu partneris tomēr kaut kādi akcentē zeltnesi – jābūt piesardzīgam, jo šis cilvēks ir pārāk norūpējies par savu ķermeni, savu veselību un, lai to saglabātu, ir gatavs atteikties no jebkuriem, pat visizdevīgākajiem piedāvājumiem. No otras puses, cilvēks, kas akcentē zeltnesi, ir spējīgs arī uz varoņdarbiem, gatavs sevi ziedot atzīšanas un slavas vārdā. Tādā gadījumā šis cilvēks alkst uzmanības, ir gatavs to panākt par katru cenu, pat – sastrādājot lielas muļķības.

Mazais pirkstiņš

Par šo pirkstu ir atbildīgs Merkūrs – saprāta un intelektuālās attīstības planēta. Mazais pirkstiņš tiek akcentēts, kad cilvēkam nākas aizdomāties un aktivizēt sava prāta darbību. Ja pretī sēdošais partneris ar mazo pirkstiņu pakasa degunu vai zodu, tas vēsta, ka viņam vajadzīgs laiks, lai visu apdomātu un atrastu pretargumentus.

Darījuma noslēgšanas gadījumā šis ir pats īstākais brīdis uzspiest savu viedokli. Brīdī, kad mazais pirkstiņš tiek akcentēts viens, atrauti no pārējiem pirkstiem, īpaša uzmanība jāpievērš sarunas biedram, jo tas liecina, ka cilvēks kaut kādu iemeslu dēļ ir gatavs norobežoties no saprātīgiem secinājumiem un rīkoties neapdomīgi. Nereti tā mēdz notikt, lietojot alkoholu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru