Vai esi sarkastisks? Izrādās, ka sarkasma piekritēji esot inteliģentāki par pārējiem – 3 fakti, kas to pierāda!

Vai tev patīk domāt sarkastiski? Un ne tikai domāt, bet arī komunicēt šādā veidā?

Ja atbilde ir pozitīva, man tev ir labas ziņas – sarkastiska komunikācija norāda uz augstāku inteliģenci. Uzzini 3 faktus par cilvēkiem, kas “praktizē sarkasmu”.

1. Viņi domā sarežģītāk

Sarkasms prasa ko vairāk nekā tikai domāšanu. Kad tu atbildi izteikumiem, neatbildot sarkastiski, tev nav jādomā pārāk sarežģīti. Bet tad, kad tu atbildi sarkastiski, tev jāizdomā dažās akrobātiskas iespējas, kā savu sākotnējo tiešo atbildi padarīt teatrālu, netiešu. Domājot sarkastiski, tev jādomā dažādos līmeņos, jāatrod piemērotākās naratīvas piemērotajai situācijai. Lai arī cik šķietami neliela, sarkastiska domāšana ir smadzeņu treniņš. Tev ātri vien jādodas caur visām iespējām un jānonāk pie labākās. Un arī tad, kad esi izteicis savu sarkastisko piezīmi, tev ātri vien jāizveido tai piemērots turpinājums. Bet tad, kad tu saskaries ar sarkasmu, tev jādomā dziļāk. Jāsaprot ziņa, kas ir aiz konkrētās sarkastiskās piezīmes – jāsaprot īstā ideja.

2. Viņi atpazīst iespējas

Sarkasms un sarkastiska domāšana ļauj paplašināt prāta apvāršņus. Līdz ar citām rakstura iezīmēm, sarkasms ir saistāms ar radošo domāšanu. Hārvardas un Kolumbijas universitātes pētījums pierādīja, ka cilvēki, kas izsaka un saņem sarkastiskus komentārus, uzrāda 3 reizes labākus rezultātus radošos testos un pārbaudēs. Jau tas vien, ka tu ikdienas saziņā tiec pakļauts sarkasmam, ļauj tev domāt radošāk, abstraktāk. Tādējādi, varam domāt, ka sarkasms liek mūsu prātam domāt ārpus rāmjiem. Tas ir domāšanas veida, kā ne pārāk bieži varam paši sevi apjaust.

3. Viņi domā abstrakti

Sarkasms ierosina konceptuālo domāšanu. Ja tu vēl joprojām domā, vai sarkasmam ir kādi reāli, praktiski ieguvumi, tad atbilde ir „jā”! Kas tieši sasaista sarkasmu ar inteliģenci ir tas, ka sarkastiskā domāšana atver durvis abstraktai domāšanai, kas ir tieši saistīta ar augstāku inteliģences līmeni. Galu galā – abstraktā domāšana atšķir augstāk attīstītus dzīvniekos no zemāk attīstītākajiem. Hārvardas pētījumā iesaistīties zinātnieki norāda, ka sarkastiska domāšana var uzlabot to cilvēku sniegumu, kas strādā radošās industrijās. Bet vēl jo svarīgāk: lai tas izdotos, esi drošs, ka tavi darba kolēģi saprot sarkasmu. Pētījumā tika atklāts arī tas, ka ne visi cilvēki spēj uztvert sarkastisku humoru, dažus tas pat padara nervozus un neapmierinātus. Tādēļ, apkopojot visu līdz šim teikto, praktizē sarkasmu, bet atrodi cilvēkus, kad domā līdzīgi un to saprot.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Sandra Abolniece</cite>

    Nu tur jau tā lieta ka cilvēki uz manis apvainojas bet ko lai daru es visu mūžu sarkasma runāju un man tas ir viegli un iznāk automātiski

  • <cite class="fn">Olita Niedrite</cite>

    Ko vērts intelektuālis bez pacietības , labestības , līdzjūtības raksturā? Viņu ātri vien sabiedrība piespiedīs gudri pārdot neveselīgu preci, gudri apspiest savus līdzpilsoņus, gudri iekasēt no viņiem aizvien vairāk naudas, gudri pamest nelaimē, gudri mazgāt rokas nevainībā un veikt citas nelietības, kas beigu beigās iznīcinās pašu sabiedrību. Dzīvība ir Mīlestība, nevis intelekts. Es to visu uzrakstīju vienkāršiem un atklātiem vārdiem, bez sarkasma, taču tie satur augstāko Gudrību.

  • <cite class="fn">...</cite>

    Es kā tulkotāja nevarēju nepamanīt: “domāt ārpus kastes”…. Tas ir burtisks tulkojums! Pareizi būtu “domāt ārpus rāmjiem”.
    Jā, es arī esmu sarkastiska, un dažreiz manu pašu tas kaitina, bet es tiešām esmu radošs cilvēks, tāpēc tagad skaidrs, kā tas saistīts 😉

Pievienot komentāru