Slēptas depresijas pazīmes- ne viss ir tā, kā izskatās…

Viņi varētu neizskatīties depresīvi. Mediju un kultūras stereotipu dēļ mums ir radies priekšstats par to, kā izskatās un uzvedas cilvēki, kuri sirgst ar depresiju. Mēs iztēlojamies kādu, kas reti pamet savu māju, ģērbjas, kā pagadās un vienmēr izskatās nelaimīgs, bet ne visi cilvēki ar depresiju izturas vienādi. Visi cilvēki, protams, ir atšķirīgi, tāpēc atšķiras arī pazīmes un cilvēku spēja ar šo slimību cīnīties. Daudzi ir spējīgi radīt iespaidu par labu mentālo veselību, lai sevi pasargātu, tomēr tas nenozīmē, ka tāpēc viņi slimotu mazāk. Līdzīgi – arī cilvēki, kuri nerada šo ‘’laimīgo’’ fasādi, nav vājāki par tiem, kuri to dara.

Viņi vienmēr šķiet izsmelti un var sūdzēties par nogurumu. Visizplatītākais depresijas simptoms ir nepārejošs nogurums. Ne visi, kuriem ir šī slimība ar to saskaras, tomēr tas ir ļoti bieži sastopams. Tie, kuri cieš no šīs parādības, zina, ka tas ir viens no vissarežītākajiem blakusefektiem, ar ko jācīnās. Ja kādam ir nediagnosticēta depresija, pavisam iespējams, ka būs ļoti grūti izprast noguruma iemeslus.Depresijas cietēji var katru nakti kārtīgi izgulēties, tomēr joprojām piecelties noguruši un ar sajūtu, ka gulējuši tikai pāris stundas. Kas ir vēl sliktāk, viņi par šo situāciju, iespējams, var vainot sevi, domājot, ka tas ir slinkums vai kāda rakstura īpašība, kas rada šo zemo enerģijas līmeni. Ja centies slēpt savu slimību, tad šī simptoma dēļ to ir grūti izdarīt, jo tas ietekmē gan pieļaujamo darba slodzi, gan attiecības.

Viņi spēj būt ātri nokaitināmi. Ar depresiju sirgstoša cilvēka uzvedība bieži vien varētu tikt raksturota kā melanholiska, tomēr tas visbiežāk nav tas, ko viņi jūt. Aizkaitināmība ir aizmirsta bieži sastopama depresijas pazīme. To ir svarīgi saprast, kā nekā depresija ir veselības problēma, kuru nevar ne ieraudzīt, ne izmērīt, kas padara to grūti uzveicamu. Pastāvīgās  nodarbes, kas jādara, lai nodrošinātu normālu  dzīvi, izsūc visu enerģiju no cilvēka, kas slimo ar depresiju, atstājot maz vietas sapratnei un pacietībai. Ja kāds, ko tu zini, tev atklāj, ka slimo ar depresiju, tu, iespējams, varētu būt pārsteigts, jo viņu līdzšinējā uzvedība nelīdzinājās vispārpieņemtajiem uzskatiem par to, ka depresīvi cilvēki ir klusi, kautrīgi un noskumuši. Ja cilvēks ir ātri aizkaitināms, tā patiesībā ir depresijas pazīme.

Viņiem, iespējams, ir problēmas ar attiecību veidošanu, rūpju un interešu izrādīšanu. Galvenais  nepareizais pieņēmums par depresiju , par kuru tu varbūt nojauti iepriekšējos teikumos, ir, ka depresīvi cilvēki nejūt neko citu, kā skumjas. Pretstatā tam, depresijas slimnieki visbiežāk nejūt neko, vai arī īsas un neizteiksmīgas emocijas. Katram šīs sajūtas atšķiras, tomēr cilvēki, kas slimo ar depresiju, ziņo par jušanos teju vai bezjūtīgi un vistuvākā raksturīgā sajūta būtu aizkaitinājums vai skumjas. Šī iemesla dēļ atbildēšana uz dažādiem žestiem, vārdiem un simpātijām var būt sarežģīta.

 

Avots:  lifehack.org

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru