Vai joga var būt drauds veselībai? Uzzini!

Senā indiešu joga ir saistīta ar dažādiem ķermeņa un prāta vingrinājumiem, kā arī dziļo relaksāciju un meditāciju. Jogas terapija ir piemērota veselības problēmu risināšanai.

Sanskritā vārds joga apzīmē savienošanos un integrēšanos. Cilvēki, kas jogu praktizē, bieži vien sasniedz iekšējo harmonijas stāvokli un pašpārliecību, kā arī uzlabo fizisko koordināciju.

Tomēr, praktizējot jogu, ir jāapzinās sava ķermeņa iespējas, veselības traucējumi un iespējamie saasinājumi, kādus varam piedzīvot, uzsākot ķermeņa dziedināšanu.

Jogas vingrinājumi ir jāveic maigi. Tie nedrīkst izraisīt sāpes vai citas nepatīkamas sajūtas. Ja šis nosacījums tiek ievērots, jogas tehnika ir droša. Tomēr ir daži veselības traucējumi, kuru gadījumā noteiktas jogas pozas var būt nepiemērotas vai pat bīstamas. Ja tu šaubies par savu veselības stāvokli un tā piemērotību jogas vingrinājumiem, vēlams, protams, konsultēties ar ārstu. Bet šajā rakstā esam apkopojuši dažus no populārākajiem piemēriem.

  • Trūce – jāizvairās no pozām, kas izraisa papildus slodzi uz vēderu (piemēram, pozām, kas jāizpilda, guļot uz vēdera).
  • Artrīts – nedrīkst vingrināt iekaisušas locītavas.
  • Sāpes kaklā – jāizvairās no pozām, kas izraisa sāpes vingrojumu laikā vai pēc tiem.
  • Hronisks bronhīts vai emfizēma – jāizvairās no straujiem vingrinājumiem.
  • Depresija – dziļā relaksācija var palīdzēt dažos gadījumos, bet citos var šo stāvokli vēl vairāk padziļināt.
  • Epilepsija – jāizvairās no elpošanas vingrinājumiem, kas palielina plaušu ventilēšanos, piemēram, ātrā elpošana ar vēderu vai dziļā elpošana, ja vien tā netiek veikta eksperta pavadībā.
  • Paaugstināts asinsspiediens – jāizvairās no pozām ar galvu uz leju, straujiem vingrinājumiem un elpas aizturēšanas vingrinājumiem.
  • Sirds slimības – jālūdz kvalificēta jogas instruktora palīdzība un konsultācija, lai noskaidrotu, cik liela slodze ir pieļaujama konkrētajā gadījumā.
  • Aptaukošanās – jāizvairās no pozām ar galvu uz leju un no arkla pozas.

 

Svarīgi arī atcerēties, ka visiem vingrojumiem ir vēlams lietot matracīti, lai samazinātu spiedienu uz ceļiem un ķermeni kopumā.

Un vairāk par visu – viss veicams ar mēru! Jādara tikai tas, kas mums pašiem sagādā prieku un labsajūtu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru