Tavs raksturs un iespējamās slimības – kāda saistība pastāv starp šīm lietām?

persss

Pēdējos gados veikti vairāki apjomīgi pētījumi, kas cilvēka konkrētas īpašības saista ar dažādu slimību veidošanos.

Vai tiešām pēc rakstura var prognozēt, ar kādām veselības problēmām ar laiku var nākties saskarties?

Kādas īpašības- tādas slimības

Pirmo reizi rakstura īpašības ar konkrētām slimībām sasaistīja Helēna Flendersa-Danbara, divdesmitā gadsimta sākuma dāma ar grādiem teoloģijā, filozofijā un medicīnā. Viņa uzskatīja- katram cilvēkam atkarībā no rakstura lemta konkrēta slimība: atliek vai nu izkopt savu raksturu, tādejādi cenšoties no sava likteņa izšmaukt, vai arī- atmest ar roku un bezpalīdzīgi gaidīt, kas notiks.

Rakstura iezīmes un fiziskā veselība

Agresivitāte. Sirds un asinsvadu slimības jau labu laiku tiek uzskatītas par regulāru dusmu, nemiera, naidīguma un nomāktības sekām. Šī sakarība apstiprināta, secinot, ka īpašā saslimstības riska grupā ir ļaudis, kam piemīt divi vai vairāki no šiem netikumiem. Secinājums bija nepielūdzams: neirotisms, naidīgums, nepacietība un agresivitāte- īpaši, ja nāk komplektā,- dubulto risku piedzīvot sirdstrieku.

Impulsivitāte. Dzīve impulsīviem cilvēkiem sola daudz pārsteigumu, taču diemžēl arī pastiprina risku iedzīvoties kuņģa čūlā. Izrādās, impulsivitāte risku iedzīvoties kuņģa problēmās palielina vairāk nekā divas reizes! Tas tiek skaidrots divējādi. Pirmkārt, uzskata, ka impulsīviem cilvēkiem piemīt tendence biežāk iedzīvoties stresa situācijās, kas saistās ar pastiprinātu kuņģa skābes izdalīšanos. Otrkārt, izpētīts, ka tā gandrīz vienmēr rada haotiskus ēšanas paradumus.

Kautrīgums. Kautrīgiem, nesabiedriskiem un intravertiem cilvēkiem ir visai lielas izredzes saķert vīrusu slimības, paziņojuši ASV Losandželosas Universitātes pētnieki. Skaidrojums ir šāds: intravertiem cilvēkiem vājāk funkcionē limfātiskā sistēma, kas atbildīga par organisma attīrīšanu, pasargā arī no infekciju vīrusiem un kaitīgām baktērijām. Īsāk sakot- kautrīgiem cilvēkiem ir vājāka imūnsistēma.

Optimists. Tas ir pats svarīgākais, jo dzīve ir tāda, kādu Tu to redzi, un optimisti ir šī teiciena skaists piemērs. Pastāv jauna un strauji progresējoša zinātnes nozare- pozitīvā psiholoģija, kas pēta cilvēku dzīvē svarīgus jautājumus, akcentējot nevis traucējumus, bet gan tos psiholoģiskos faktorus, kuri sekmē personības un sabiedrības dzīves kvalitāti. Pētījumi neapšaubāmi liecina: ja cilvēks visumā ir apmierināts ar dzīvi un sevi tajā, pārsvarā labā garastāvoklī, ar ticību nākotnei, veic arī garīgo darbu ar sevi, tad- viņam ir spēcīgāka imūnā sistēma, viņš vispār neslimo vai tas gadās daudz retāk un viņš arī vieglāk un veiksmīgāk atveseļojas.

Secinājums- ļoti svarīgs ir cilvēka emocionālais stāvoklis!

Īpaša nozīme veselības saglabāšanā ir cilvēka emocionālajam stāvoklim, kas ietekmē centrālās nervu sistēmas un, līdz ar to, arī iekšējo orgānu darbību, tātad veselības stāvokli kopumā.

 

*Raksta tapšanā izmantota Ilzes Gendres grāmata „Dzīves grāmata 2015”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru