Vēl tik daudz jādara, bet esi jau noguris? 8 veidi, kā justies mundram!

  1. Saproti savu veselību. Nogurums var būt daudzu slimību, piemēram, diabēta, sirds mazspējas, artrīta, anēmijas un vairogdziedzera funkcijas traucējumu simptoms. Ir vērts griezties pie sava ārsta, ja jūti, ka nogurums tev ir gandrīz kā ikdiena. Reizēm nogurumu rada medikamenti – zāles asinsspiedienam, antihistamīni un diurētiķi. Ja uzsāc lietot jaunus medikamentus un izjūti nogurumu, labāk vērsies pie ārsta.
  2. Uzkod gudri. Našķēšanās ar žāvētiem vai svaigiem augļiem, riekstiem un ogām, palīdzēs izvairīties no straujām cukura līmeņa un izsalkuma svārstībām. Tas palīdzēs izvairīties no strauja enerģijas izsīkuma un pēkšņām garastāvokļa maiņām.
  3. Dzīvo saskaņā ar ķermeņa pulksteni. Daži cilvēki izjūt enerģijas pieplūdumu uzreiz pēc acu atvēršanas. Un šos cilvēkus mēs dēvējam par cīruļiem. Toties pūces parasti parāda labākās darbaspējas vēlos vakaros. Šīs individuālās atšķirības ir radušās smadzeņu struktūras un ģenētikas atšķirību dēļ, tāpēc ir gandrīz neiespējami tās mainīt. Bet tā vietā, lai censtos mainīt sava ķermeņa pulksteni, iepazīsti to un rīkojies gudrāk, proti, saplāno savu dienu tā, lai svarīgākie darbi iekristu laikā, kad tavi enerģijas līmeņi ir visaugstākie.
  4. Nodarbošanās ar sportiskām aktivitātēm palīdz ne vien paaugstināt tavus enerģijas līmeņus, bet arī nodrošināt labāku un dziļāku nakts miegu. Sportošanai ne vienmēr jābūt garai, sarežģītai un jānoris sporta zālē – vari izmēģināt kādu no internetā atrodamajiem 10 minūšu mājas treniņiem.
  5. Ēd ar dzelzi bagātus ēdienus. Tumši zaļie lapu dārzeņi, rieksti,sēklas, bietes un tofu visi ir bagāti ar nogurumu iznīcinošo dzelzi. Lai maksimizētu uzņemtā dzelzs uzsūkšanos, kopā ar to ēd arī C vitamīnu saturošus produktus (piemēram, glāzi augļu sulas, papriku vai tomātus), un izvairies no tējas un kafijas dzeršanas šīs pašas maltītes laikā.
  6. Neaizmirsti par ūdeni. Ūdens palīdz nogādāt dažādas uzturvielas no ķermeņa punkta A uz punktu B, kas palīdz tam darboties efektīvāk un izvairīties no ‘’avārijas situācijām’’ jeb noguruma.
  7. Atsakies no tējas, kafijas un gāzētiem dzērieniem pēc pusdienām. Kofeīns spēj saglabāties asinsrites sistēmā pat pusi dienas pēc tā lietošanas, tāpēc izvairies to lietot pēc pudienām. Tā vietā vari dot priekšroku citām alternatīvām – cigoriņu kafijai, zāļu tējām (tās nesatur kofeīnu) vai karstajai sulai.
  8. Guli ilgāk. Lai spētu normāli funkcionēt, pieaugušam cilvēkam diennaktī ir nepieciešamas kā minimums 7-8 stundas miega. Lai spētu labāk un kvalitatīvāk iemigt, centies saglabāt tādu pašu miega režīmu, proti, katru nakti iet gulēt vienā un tajā pašā laikā , kā arī samazini savu alkohola patēriņu, jo tas spēj izjaukt sapņu fāzes – miega periodus, kuros tavs ķermenis atjaunojas.

Avots: webmd.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru