Zinātnieki apgalvo, ka mums vajadzētu strādāt tikai četras dienas nedēļā

“Ja tu liec cilvēkam aktīvi strādāt pēc tam, kad viņa maksimālās koncentrēšanās spējas ir izsīkušas, pastāv paaugstināts risks, ka viņi iegūs nelāgus ieradumus. Vēl sliktāk ir tas, ka bieži vien šie nelāgie ieradumi tiek veikti laikā, kad cilvēkam būtu produktīvi jāstrādā,” Ēriksons papildina.

Menedžeri, kuri pētījuma ietvaros saīsināja darba nedēļu saņēma lielāku atdevi no viņa pakļautībā esošajiem darbiniekiem, paši darbinieki biežāk vēlējās saglabāt esošo darbu, kā arī paaugstinājās viņu apmierinātība ar privāto un darba dzīvi.

Raiens Kārsons, uzņēmuma Treehouse izpilddirektors 2006. gadā savā uzņēmumā ieviesa 32 stundu darba nedēļu. Kopš tā brīža viņa darbinieki kļuvuši laimīgāki un paaugstinājusies viņu veiktspēja.

Kārsons atzīst, ka uzņēmums mūsdienās kļuvis ļoti veiksmīgs un tā ikgadējie ieņēmumi sasniedz vairākus miljonus ASV dolāru, bet darbinieki katru dienu ar prieku ierodas darbā.

Eksperimentālā kārtā arī skolās tika izmēģināts četru dienu mācību režīms, to pārbaudīja uz ceturtās un piektās klases skolēniem Kolorado štata skolās. Izrādījās, ka lasīšanas un matemātikas apguve palielinājās par 6 un 12%, salīdzinājumā ar tiem skolēniem, kuri saglabāja ierasto darba režīmu.

“Doma, ka bērni spēs vienlīdz labi koncentrēties visās mācību stundās ir absurda,” savu viedokli pauž Ēriksons. Tas īpaši attiecas uz bērniem, kuriem ir uzmanības traucējumi.

Šī pētījuma rezultāti liecina, ka darba laika reorganizācija var kā uzņēmumam, tā arī darbiniekiem nest milzīgus ieguvumus.

2008. gadā ASV finanšu krīzes laikā, bijušais Jutas štata gubernators Džons Hansmens iniciēja darba laika reorganizāciju.

Gandrīz 75% štata darbinieku strādāja četras dienas nedēļā, pārejot uz 10 stundu ilgu darba dienu. Šis risinājums ne tikai samazināja apkures, elektrības un telpu nomas izmaksas, bet arī paaugstināja darba ētiku. Cilvēki priecājās par papildus brīvdienu, kā arī bija apmierināti, ka viņiem pēc darba laika beigām nenākas dirnēt sastrēgumos.

Tieši šo iemeslu dēļ, gan darbinieki, gan uzņēmumi tikai iegūst no darba nedēļas saīsināšanas.

Avots: brightside.me

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru