25. diennakts stunda, kas tik svarīga lielai daļai cilvēku

25stunda

Viss dzīvais uz Zemes ir pakļauts dabas ritmiem, un cilvēks, protams, nav izņēmums. Katram no mums ir savs iekšējais pulkstenis, un no tā, cik labā kartībā šis pulkstenis ir, lielākoties atkarīga mūsu veselība. Kuri no ritmiem mūs ietekmē īpaši spēcīgi, un kas notiek, ja tie šie ritmi tiek traucēti?

Saskaņā ar dabu

Reizēm jebkas, ko darām, iet no rokas tik raiti, kā pa diedziņu, bet reizēm paši nevaram saprast, kāpēc esam īgni un neko negribas darīt. Viss ir saistīts ar mūsu bioloģiskajiem ritmiem. Daudzi noteikti būs ievērojuši, kā mainās pašsajūta un darbspējas atkarībā no diennakts laika, gadalaika. Piemēram, ir tāds jēdziens – “rudens depresija”, taču tas attiecināms ne uz visiem, jo ir ne mazums ļaužu, kuriem šis gadalaiks patīk un nekādu nomāktību neizraisa.

Bez dabas ritmiem cilvēkus ietekmē arī kosmiskie ritmi. Piemēri tālu nav jāmeklē: sieviešu ikmēneša cikli saistīti ar Mēness 28 dienu ciklu, arī daudzas citas dabas parādības (kaut vai paisumi un bēgumi) atkarīgas no mūsu nakts spīdekļa.

Zināms, ka katram cilvēkam ir arī savi individuālie ritmi: daļa ir aktīvāki rīta pusē, citi – pēcpusdienā. Protams, nepieciešamības gadījumā uz kādu laiku “pūce” var kļūt par “cīruli”, taču, ja darbs prasa pastiprinātu uzmanību, no rīta šādam cilvēkam temps tik un tā būs lēnāks, un neizpaliks arī pieļautās kļūdas. Klāt pie visa arī tiks kaitēts veselībai, jo, kad tiek izjaukti dabiskie dabas ritmi, tā tiek pakļauta nopietnam riskam.

Pēdējā laikā zinātnieki diezgan bieži lieto terminu “desinhronoze”. Ko tas nozīmē? Desinhronoze ir slimīgs stāvoklis, kas rodas, kad tiek izjaukti dabiskie bioloģiskie ritmi. Šā stāvokļa izpausmes ir darbspēju samazināšanās, miega, ēstgribas, bet reizēm arī psihiski traucējumi. Tas var novest pat pie hronisko kaišu saasināšanās. Kad šī desinhronoze mums draud, un ko tās gadījumā darīt?

Lai lasītu tālāk, šķir nākamo lapu!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru