Izrādās, ka kaķa krāsa var liecināt par tā agresiju! Kā? Uzzini

????????????????????????????????????

Jauns pētījums norādījis uz korelāciju starp agresiju un kaķa apmatojuma krāsu.

Vai tavs kaķis iekļuvis šajā “draudīgo kaķu” kategorijā? Vai varbūt tieši pretēji? To uzzini šajā rakstā.

 

“Protams, nav tā, ka ikviens baltas krāsas kakis ir eņģelis, bet visi melnie kaki ir velni kaķa ķermenī,” norādījusi ārste Liza Stelova no Kalifornijas – Deivisa Universitātes.

Dr.Stelova un viņas izpētes komanda ievāca informāciju no 1274 kaķu īpašniekiem, kuri interneta aptaujā atbildēja uz jautājumiem par kaķu uzvedību- cik bieži tie izpauduši agresīvas uzvedības pazīmes, piemēram, šņākšanu, košanu, skrāpēšanu.

Kaķu īpašnieki izmantoja skalu no 0 līdz 5 punktiem, lai norādītu, cik bieži viņu kaki pauduši agresīvu uzvedību. Rezultāts “0” nozīmēja, ka kaķis nekad nepauda agresiju, bet “5”, ka agresija tiek pausta biežāk nekā reizi dienā.

Tā kā pētījumā eksistēja vairākas apakškategorijas, kakis varēja iegūt maksimāli 20 punktus, kas apzīmētu ļoti izteiktu agresiju.

Vidējais rezultāts, ko kaķu īpašnieki piešķīra saviem mājdzīvniekiem, bija “0” vairumā kategoriju, norādot, ka viņu mīluļi it nemaz nav agresīvi. Pat pašiem agresīvākajiem kaķiem tika piešķirts tikai 1 punkts katrā kategorijā, norādot, ka vairumā gadījumu mājas mīluļi ir ļoti mierīgi.

Īpašnieki, kuriem piederēja melni-brūni, melni-brūni-balti un rudi-brūnas kaķenes, ziņojuši par biežākām agresijas izpausmēm, salīdzināti ar citu krāsu kaķeņu īpašniekiem.

????????????????????????????????????

tortishell-cats-same-as-calico-ftrcookie-torbie-and-white-cat

Kamēr rezultāti šķiet noderīgi, izvērtējot mājdzīvnieka psiholoģisko stāvokli, pētījumā novērojams arī viens liels trūkums – tajā netika pētīta pašu kaķu uzvedība, bet gan ievākta informācija no kaķu īpašniekiem. Tādējādi tā var būt arī diezgan subjektīva.

Vēl kāds trūkums – pastāv iespēja, ka, ja sabiedrībā pastāv stereotipi par konkrētas krāsas kaķiem, cilvēki tos arī uztvers kā agresīvākus pat bez īpaša iemesla.

 

Tātad, apkopojumā, iespējams, ka kaķa apmatojuma krāsa tik tiešām ir indikators, pēc kura varam izvērtēt, cik agresīvs ir mājas mīlulis. Bet tajā pašā laikā, mums jāizvērtē aizspriedumi, kas spētu ietekmēt šo viedokli.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru