Trīs lietas, kuras bērns jau iemācās būdams mātes ķermenī

Zinātnieki atklājuši, ka cilvēki daudzas lietas iemācās vēl pirms dzimšanas.

Vecāki bērniem iemāca vai cenšas iemācīt visu – sākot ar staigāšanu un runāšanu līdz pat labām manierēm un etiķetei. Taču ko bērns iemācās vēl pirms dzimšanas?

 

 

1. Dažādu garšu noteikšana

Profesors Pīters Heppers no Kvīnsas Universitātes Belfāstā vēlējās noskaidrot vai mazulis spēj nogaršot ēdienu vēl pirms nākšanas pasaulē. Viņš veica pētījumu, kura ietvaros topošās māmiņas ēda ķiplokus vai atteicās no to lietošanas uzturā. Eksperimenta rezultāti bija visnotaļ interesanti, bērniem piedzimstot, līdz pat astoņu gadu vecumam (tik ilgi kamēr norisinājies pētījums) noteikts, ka tiem kuru mātes gaidību periodā lietoja uzturā ķiplokus vairāk patika ķiplokaini ēdieni kā otrai pētījuma grupai.

Tas pats attiecināms arī uz burkānu sulu: piecus un sešus mēnešus veciem zīdaiņiem, kuru stāvoklī esošās mātes lietoja šo sulu uzturā, tā ļoti garšoja. Heppers apgalvo, ka bērni šādā veidā atpazīt vecākus: pēc garšas, ko sajutuši esot mātes ķermenī.

2. Skaņu atpazīšana

Zinātnieku grupa no Somijas veica eksperimentu, stāvoklī esošas sievietes tika sadalītas divās grupās, pirmā grupa katru dienu klausījās šūpuļdziesmas, bet otrā tās itin nemaz neklausījās. Rezultātā noskaidrots, ka pirmās grupas māmiņu bērni pēc dzimšanas reaģēja uz šūpuļdziesmu atskaņošanu, bet otrās pret šīm dziesmām bija vienaldzīgi. Zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka pirmās grupas bērni esot mātes vēderā iemācījušies atpazīt šīs dziesmas.

3. Runas atpazīšana

Atēna Volomanos, Ņujorkas Universitātes psiholoģe, salīdzināja jaundzimušo mazuļu reakciju uz cilvēku runu un skaņām, izrādījās, ka mazuļi reaģē uz tām. Viņi īpaši aktīvi iesaistās, kad izdzird dzimto valodu.

Šis pētījums palīdzējis pierādīt svarīgu pieņēmumu: telpas ar labu akustiku maziem bērniem ir ļoti nepieciešamas, jo gadījumā, kad bērns gana daudz nedzird cilvēku balsis, viņam var rasties runas traucējumi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru