Veselības puķe ģerānija – receptes un citi izmantošanas veidi

geranija
Tautas medicīnā ģerāniju joprojām lieto pret kuņģa darbības traucējumiem, nieru kaitēm, reimatismu, augšējo elpceļu iekaisumu.

Populārais telpaugs noteikti palīdzēs tikt galā ar iekaisuma procesiem elpceļos. Pret plaušu iekaisumiem (arī plaušu karsoni) efektīvi ir ģerāniju plācenīši.

 

Ģenāriju plācenīši
Divas daļas sasmalcinātu ģerānijas lapu sajauc ar 1 daļu medus un 1 daļu rudzu miltu. No iegūtās mīklas izveido divus plānus plācenīšus un piesaitē plaušu apvidum: vīriešiem krūšu pusē, sievietēm – mugurpusē. Kompresi tur 1 stundu dienā. Kurss – 2–3 dienas.

Pret bronhītu un pleirītu gatavo ģerāniju izvilkumu
Tumša stikla burciņu vai pudeli līdz 1/3 piepilda ar sasmalcinātām lapām, līdz kakliņam pielej degvīnu un 3 nedēļas nostādina ledusskapī. Pēc tam izvilkumu izkāš un lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā, uzdzerot piparmētru tēju. Ar izvilkumu ieteicams arī ierīvēt krūtis pirms gulētiešanas.

Nierēm un kuņģim
Senāk dziednieki pret akmeņu veidošanos un iekaisuma procesiem nierēs gatavoja šādu izvilkumu:
* 20 ml svaigi spiestas ģerānijas lapu sulas sajauca ar 50 g medus, 20 ml propolisa tinktūras un 100 ml kagora. Maisījumu 2 nedēļas nostādināja vēsā vietā, tad lietoja pa 1 ēdamkarotei 2 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Kurss – 2 nedēļas.

Ģerāniju var izmantot arī kuņģa darbības traucējumu gadījumā:
sauju lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina siltā vietā un dzer pa 1/3 glāzes 4 reizes dienā pirms ēšanas.

Citiem gadījumiem
* Lai apdeguma vieta ātrāk sadzītu, plaukstās saspaida ģerānijas lapas un pieliek sāpošajai vietai vai brūcei.
* Nervu nomierināšanai sasmalcina sauju lapu, aplej ar litru verdoša ūdens, 20 minūtes karsē ūdens peldē, 2–3 stundas nostādina, tad izkāš un izmanto vannai. Kurss – 10 vannas. Peldei ir maiga nervu sistēmu nomierinoša iedarbība.
* Pret ekzēmu, dermatītu vai psoriāzi ar nelielu daudzumu svaigi spiestas sulas apsmērē problemātiskās vietas. Sula paātrina sadzīšanas un ādas atjaunošanās procesus. Tā kā ģerānijai piemīt īpašības teicami attīrīt ādu, to var izmantot, lai atbrīvotos no pūtītēm un pinnēm uz sejas. No svaigām lapām pagatavo putriņu un uzklāj sejai kā masku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru