Zilas acis – lūk, kāpēc tās ir tik neparastas

Iegūstot šo informāciju, zinātnieki saprata, ka zila acu krāsa nevarēja rasties nevienā zinātnei zināmā ceļā. 

Pavisam nesen zinātnieki nākuši klajā ar pārsteidzošu atklājumu. Izrādās, ka visi zilacainie cilvēki ir cēlušies no kāda senā cilvēka, kurš ir dzīvojis Eiropas teritorijā 6000 – 10 000 gadus atpakaļ. Viņam pirmajam radās neparasta mutācija, kas šodien tiek uzskatīta par pilnībā izplatītu acs varavīksnenes krāsu.

Sākumā visiem cilvēkiem uz Zemes bija brūnas acis. Ar laiku, pateicoties OCA2 gēnam, tumšā pigmenta daudzums atsevišķiem indivīdiem sāka mainīties, kas izraisīja dažādu nokrāsu brūnu acu krāsu rašanos. Iegūstot šo informāciju, zinātnieki saprata, ka zila acu krāsa nevarēja rasties nevienā zinātnei zināmā ceļā.

Lasi arī: Zaļganbrūnas acis – izrādās, ka šādu acu īpašnieki ir ļoti īpaši

Bet ne tik sen zinātnieki atklāja atsevišķu gēna kodu ar nosaukumu HERC2 — tas tieši ari atbild par zilu acu krāsu. Šis gēns atslābina OCA2 gēna ietekmi, kas nosaka tumšā pigmenta melanīna daudzumu. Tiek uzskatīts, ka šāda novirze pirmo reizi notika tad, kad senie cilvēki daudzus tūkstošus gadus atpakaļ sāka pārcelties no Āfrikas uz Eiropu. Tādā veidā visi zilacainie cilvēki radās no pirmajiem eiropiešu migrantiem.

Pats pirmais cilvēks ar šādu mutāciju tā arī netika atklāts. Mūsdienās zilas acis tika atzīmētas tikai Spānijas ziemeļos atklātajās seno cilvēku atliekās. Protams, ka acis 7000 gadus vecam skeletam nebija saglabājušās, bet zinātnieki ar ģenētiskās analīzes palīdzību spēja atjaunot to krāsu.

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru