5 zelta likumi, lai tavs bērns izaugtu par laimīgu un unikālu personu

  1. Pavadi laiku ar viņiem

Tam nebūtu jābūt nekādam brīnumam, bet mūsdienu aizņemtajā pasaulē vecāki mēdz saskarties ar grūtībām, kad liks bērniem vienkārši nepietiek. Tā kā brīvie brīži ir tik reti, ir svarīgi, ka mēs no tiem iegūstam maksimāli daudz. Uzzini par sava bērna interesēm, bailēm, cerībām un sapņiem. Hārvardas Universitātes pētnieki iesaka, ka vecākiem vajadzētu plānot kopīgos (intīmos) brīžus, kurus tie pavada ar bērniem. Jo tieši šajos brīžos vecāki spēj ietekmēt bērnus, dot tiem padomus un uzmundrināt. (Un dari to laicīgi, pirms bērns izvēlējies, ka nevēlās neko kopīgu ar tevi.)

  1. Esi „visuresošs” savu bērnu dzīvē

Daži cilvēki mēdz jokot, ka pat tad, kad viņiem jau ir 30 gadi, viņu mātes vēl joprojām zina, kas tieši šobrīd notiek viņu dzīvēs. Bet tas ir tādēļ, ka vecāki bijuši aktīvi iesaistīti vēl tad, kad šie cilvēki bijuši bērni. Un tas ne vienmēr nozīmē, ka vecāki ir uzbāzīgi. Ir patīkami apzināties, ka vecākiem interesē tas, ko dara bērns, un, ka vienmēr ir kāds, uz kuru paļauties.

  1. Iemāci savam bērnam, kā tikt galā ar emocijām

Mēs visi savas dzīves laikā ne reizi vien iziesim caur sarežģītām situācijām. Un tas, kā mēs uzvedīsimies šajās situācijās, noteikt, kādi cilvēki mēs esam. Bērni izdzīvo virkni emociju, no kurām ne visas viņi saprot. Hārvardas pētnieki ierosina: „Vecāki, pievērsiet uzmanību tam, vai jūs paši esat godīgi, atklāti, tāds piemērs, kas bērnam ļautu saprast, ka katra situācija pieprasa mierīgu un loģisku risinājumu, nevis puņķus un asaras.” Tā vietā, lai vienkārši ļautu saviem pašiem cīnīties ar situācijām, palīdzi viņiem noteikt iemeslu, kas pašu problēmu radījis. Tad, kad viņi iemācīsies samierināties un saprast negatīvas situācijas, viņi būs spējīgāki tikt ar tām galā arī nākotnē.

  1. Padari pateicību par rutīnu

Pieklājība un pateicība nav tikai „lūdzu” un „paldies”. Piemēram, ir pierasts atstāt dzeramnaudu restorānā, kaut gan „īstāka” pateicība būtu pateikšanās pavāram un uzslava par to, ka viņš veic patiešām lielisku darbu. Māciet un iedvesmojiet savus bērnus paust pateicību. Bērni sekos labam piemēram un paši arī kļūs iejūtīgāki, novērtēs to, ko pasaule sniedz, nevis uzskatīs to pašu par sevi saprotamu.

  1. Praktizē un māci empātiju

Kopā ar pateicību, ir tikpat svarīgi mācīt bērniem empātiju un tās nozīmi ikdienā. Empātija ir kas vairāk par to, ka tu spēj justies slikti par citu neveiksmēm vai „iejušanās otra cilvēka ādā”. Empātija ir arī zelta likums, kas nosaka – „Izturies pret citiem tā, kā vēlies, lai citi izturas pret tevi.” Māci saviem bērniem ne tikai pieņemt to, kā citi vēlētos, lai pret viņiem izturas, bet arī to, ka šīs vēlmes iespējams analizēt no dažādām perspektīvām. Māci savam bērnam, ka ne visiem dzīvē bijušas vienādas iespējas, tādēļ arī ne visi ir vienlīdz veiksmīgi un laimīgi.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru