7 padomi studējošajiem – izmanto savu laiku efektīvi!

1) Saproti, kas tev jāpadara un jāpaveic.

Pirmais solis, uzlabojot laika menedžmentu, ir „darāmo darbu” saraksta izveidošana. Tas skan pašsaprotami, bet, runājot no pieredzes, vairums studentu un studējošo visbiežāk atliek svarīgos uzdevumus uz pēdējo brīdi, kas diemžēl negatīvi ietekmē paša darba kvalitāti un kursa atzīmi.

Savā plānotājā atliec visu veicamo darbu galējos termiņus, sagatavo zīmītes ar to, cik liels laiks tev jāvelta katram uzdevumam. Sakārto prioritātes. Saproti, kuri darbi ir svarīgāki un atzīmēs apjomīgāki un kuri nav.

2) Izstrādā dzīves plānu.

Jā, tev ir nepieciešams plānotājs, lai atcerētos, kas un kad paveicams. Bet tikpat svarīgs ir plānotājs, kurā tu atvēli laiku sociālām aktivitātēm, laiku miega un fiziskām aktivitātēm. Vairumam cilvēku ir nepieciešams aptuveni 7 līdz 8 stundu miegs. Apjaut to un sniedz sev pietiekamu laiku miegam.

3) Esi elastīgs ar savu laiku, bet arī reāls.

No pilna laika studentiem tiek sagaidīts, ka tie pavada 35 stundas sava laika mācoties, ieskaitot laiku, kas tiek pavadīts lekcijās un semināros. Ja tu pavadi 15 stundas nedēļā nodarbībās, atlikušās 20 stundas tev būtu jāpavada patstāvīgi mācoties.

Turklāt, liec aiz auss, ka procesi bieži vien aizņem vairāk laika, nekā tas sākotnēji plānots. Tādēļ allaž ierēķini kādu papildus laiku – „nepārbāz” savu plānotāju ar aktivitātēm. Dod sev arī „papildus laiku”, ko tērēt pēc vajadzībām..

4) Atrodi laiku plānošanai.

Piemēram, ja tev jāraksta referāts vai kursa darbs, pirms „mešanās” informācijas jūrā, kādu laiku pavadi vienkārši plānojot – ko tu vēlies sasniegt, kā tu to sasniegsi? Kādu informāciju tu vēlies atrast? Efektīva plānošana var tavu darbā pavadīto laiku samazināt ļoti! Īpaši lieliem darbiem sastādi darāmo darbu sarakstu, lai izvairīties no apjukuma darba vidū.

5) Neļauj sev slinkot un padoties uzmanības novērsējiem.

Viens veids, kā strādāt viss produktīvāk, ir saprast, kādas studiju vietas ir tev vispiemērotākās. Kur tu nespēj koncentrēties? Un tieši pretēji – kur tu jūties vislabāk un visproduktīvāk?

Atceries, ka tas, kas ir labs vienai personai, var nebūt tik labs citai. Daži cilvēki labāk mācās, esot citu cilvēku kompānijā, kamēr citi vislabāk un produktīvāk jūtos esot vienatnē.

6) Sporto un atbrīvojies no stresa starp sesijām!

Tici vai nē, bet sports strādā līdzīgi kā miegs. Tas var uzlabot koncentrēšanās spējas, atbrīvot prātu, samazināt stresu. Ja tu esi „jauniņais” sportā, iesāc ar 10 minūšu skrējienu katru dienu.

7) Pārbaudi pats savu organizētību.

Regulāri pārbaudi pats sevi, to, cik efektīva ir tava laika plānošana. Iespējams, ka tavs plāns ir uzlabojams. Dari visu, lai padarītu studiju laiku pēc iespējas patīkamāku un aizraujošāku.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru