Elpošana kā zāles. Indiešu prakse un mūsdienu psihotehnoloģija

elposhana

Pasaulē psiholoģijas un psihoterapijas praksē jau sen tiek praktizēti dažādi elpošanas veidi. Pašas pirmās ziņas par elpošanu kā ārstniecības metodi rodamas jau aizvēsturiskos seno Austrumu tautu un seno indiešu traktātos.

Mūsdienās elpošanas psihotehnoloģijas īpaši aktīvi sāka attīstīties XX gadsimta septiņdesmitajos gados rietumvalstīs. Te var minēt tādas metodes kā holotropā elpošana, rebefings, “brīvā” elpošana. Arī pie mums elpošanas tehnikas tika izmantotas cilvēka organisma atveseļošanai. Piemēram, diezgan plaši tika praktizēta elpošana pēc krievu zinātnieku Buteiko un Streļņikovas metodes. Taču laiks uz vietas nav stāvējis, un nu jau ir izstrādātas pavisam jaunas elpošanas metodes, kas akumulējušas sevī pašu labāko iepriekšējo pieredzi un ļauj novērst nevēlamos blakusefektus.

Kādiem nolūkiem mūsdienās tiek izmantota elpošanas regulēšana? Atbildot īsi – daždažādiem: organisma atveseļošanai, notievēšanai, pašattīstībai, psiholoģiska rakstura problēmu atrisināšanai, sevis pilnveidošanai.

Apzināta elpošana palīdz radīt harmonisku saikni ar sociālo vidi, proti, palīdz atrast kopīgu valodu ar draugiem, bērniem, pretēja dzimuma pārstāvjiem.

Šķir nākamo lapu un mācies elpot apzināti!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru