Emocionālā ēšana – drauds fiziskajai un psiholoģiskajai veselībai!

EMOCIONĀLĀ ĒŠANA – PROBLĒMA

Mēs visi to esam piekopuši – ēduši pat tad, kad tas it nemaz nav nepieciešams. Un tam var būt lērums iemeslu.

Galvenā ēdiena funkcija ir apmierināt ķermeņa fizisko nepieciešamību pēc enerģijas un barības vielām. Tomēr mēs ēdam daudz un dažādu iemeslu dēļ, neskatoties uz to, esam vai neesam izsalkuši. Mēs ēdam kompānijas dēļ, piemēram, esot ar draugiem. Mēs ēdam konkrētā dienas laikā, jo tā ir pieņemts – brokastis, pusdienas un vakariņas. Mēs ēdam, jo tas ir gardi. Vai tad tu nekad neesi pēc brokastīm vai pusdienām devies pēc tases kafijas ar cepumiem? Lai arī kāds būtu iemesls, mēs pārāk bieži ēdam arī tad, kad tas nav nepieciešams.

Bieži vien ēšana ir neapzināta sniegšanās pēc drošības sajūtas.

Emocionālā ēšana bieži vien norāda, ka esam emocionāli nesabalansēti, vēlamies „aizpildīt caurumus” dzīvē.

KĀDĒĻ MĒS TAI ĻAUJAMIES?

Tā ir normāla dzīves daļa – laiku pa laikam mēs piedzīvojam emocionālās sāpes, izolētības sajūtu, skumjas, vientulību, stresu, vilšanos un pārējās negatīvās sajūtas. Psihologi norāda, ka brīžos, kuros paši netiekam galā ar savām psiholoģiskajām problēmām, mēs pievēršamies pie ēdiena kā pie glābiņa. Bet problēma ir tieši tajā, ka ēdiens vienkārši nespēj atrisināt problēmas. Daudzi cilvēki gan nepiekristu. Viņi domā, ka ēdiens ļauj sajust komforta sajūtu, pat ja tā nav pārāk ilgstoša. Ar laiku šī īslaicīgā komforta sajūta kļūst par neveselīgu ieradumu – sliktu stratēģiju, lai justos kaut mazliet labāk. Bet cilvēki, kas to praktizē, izvairās no realitātes, neskatoties uz pašām problēmām un reālajiem risinājumiem. Viņi ir kā iestrēguši emocionālajā aplī, kurā vienīgā izeja ir ēšana.

KĀDI IR RISKI?

Šajā brīdi būtu tikai pašsaprotami, ka kāda balstiņa jautātu: „kas gan slikts tajā, ka es sniedzos pēc šokolādes gabaliņa, lai nomierinātos?” Un te rodas divas galvenās problēmas.

Pirmkārt: Ēšana neatrisina problēmu, labākajā gadījumā tā ļauj uz mirkli novērsties no problēmas, tā ir kā uzmanības novērsējs.
Otrkārt: Emocionālā ēšana veido mūsu attieksmi kopumā. Kad nejūtamies laimīgi, sniedzamies pēc ēdiena. Un ar laiku tas sanāk neapzināti.

Emocionālā ēšana ir psiholoģiska problēma, kas bieži vien rada fiziskas problēmas. Tā ir atkarība – gluži tāpat kā smēķēšana vai alkohola patērēšana.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru