Iegūsti laimi pat nelaimīgās situācijās

Visizplatītākā nelaimes forma ir sērīgums vārdā melanholija. Ne tikai situatīvs, specifisks sērīgums, kas saistīts ar kādu sāpi, kuru principā var nomierināt. Bet arī ilgstoši pastāvošs, nespecifisks sērīgums, kas sabalsojas ar pasaules sāpi, kura nepazīst mierinājumu. Šis dzīvei un pasaulei piemītošais sērīgums ir melanholija, stāvoklis, kurā laime varbūt šķiet vēlama, taču neiespējama. Melanholija ir tāda dvēseles būšana, kurai vienmēr kaut kas sāp un kura no kaut kā baidās, tomēr to nekādā ziņā nevajadzētu uzskatīt par kaut ko pataloģisku. To pavada un varbūt pat aizsāk ārkārtīgi reflektēta apziņa, kas zina par visa tā nenoteiktību, kura rada noteiktības iespaidu, un pazīs visu lietu nedrošību, kuru iespējams apstrīdēt.

Melanholija saglabā nojautu par to, cik trausls ir viss, ko cilvēki rada, cik niecīga var būt pati cilvēka eksistence un ik brīdi tai var izraut pamatos no apakšas. Melanholiskā patība izjūt pirmsēras par cilvēka atsvešinātību no bezlaicīgā pirmsākuma, par neatceļamo bezdibeni starp īstenību un iespējamību, par neiespējamo, katrā ziņā provizorisko vienbūšanu ar citiem pasaulē. Patība apzinās laika apšaubāmību, jebkuras darbības bezjēdzīgumu, cilvēka eksistences patieso nenozīmīgumu. Pie patības pilnestības laimes pieder bezdibenīguma apziņa, citādi tā redz sevi pakļautu virspusīguma briesmām. Tieši šī traģiskā apziņa arī vislabāk atbilst dzīvei salīdzinājumā ar jebkuru neldzīgo traģikas noliegšanu.

Vai runa šajā rakstā ir par depresiju? Vai melanholija vispār var būt tā pat depresija?

Varbūt tā ir reaktīva depresija, kas izpaužas kā akūtu vai hronisku nespiedošu situāciju sekas vai endogēnā depresija, kas liktenīgi rodas no bioloģiskā un ir radniecīga psihozes slimības vērtība? Vai varbūt tā ir depresija, kas izriet no iedomāti aplamām, negatīvām domām, kas skaidrojama kā jēgas trūkuma izraisītas ciešanas?

Mums katram var būt savs skaidrojums tam, kas ir laime, kas izriet no nelaimes. Un mēs katrs to izjūtam citādāk. Atvērts vien paliek jautājums par to, kā mēs spēsim iemantot laimi negatīvās situācijās…

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru