Interesanti: kā cilvēka ķermenis reaģē uz svešinieka un tuvinieka pieskārieniem?

Zinātnieki no Oksfordas un Ālto (Aalto) universitātes paziņojuši, ka cilvēkiem nevajadzētu apskaut tikko satiktus un iepazītus cilvēkus. Viņi iesaka izvēlēties parastu rokasspiedienu.

Šīs infografikas palīdzēs izskaidrot daudzus sīkumus, ko ņemt vērā pirms pieskaries kādam, ko tik tikko pazīsti.

Pētījuma ietvaros zinātnieki aptaujāja vīriešus un sievietes par to, kuriem cilvēkiem un kurās vietās viņi ļautu sev pieskarties un kurās nē. Izrādās, ka rokas ir vienīgā vieta, kur ļauts pieskarties svešiniekiem.

Šajās infografikās dzeltenā un baltā krāsa parāda, kur cilvēki ļautu sev pieskarties un nejustos neērti, bet sarkanā un melnā krāsa parāda vietas, kur viņi nevēlas, lai viņiem pieskartos. Respondenti norādīja, ka tikai viņu otrā pusīte drīkst pieskarties gandrīz visur, taču svešinieki (vīrieši un sievietes) var aizskart tikai rokas, kas redzams pirmās infografikas labajā pusē. Zilās līnijas iezīmē tā saucamās “tabu” zonas, kur viņi negrib, lai kāds pieskartos, un visplašākā “tabu” zona ir tieši saskarsmē ar svešiem cilvēkiem.

Sievietes

cilveks1

Arī dzimumam ir liela nozīme, jo atkarībā no tā, vai pieskaras vīrietis vai sieviete, mainās diskomforta līmenis. Pētnieki atklāja, ka respondenti (gan sievietes, gan vīrieši) jutās labāk, kad viņiem pieskaras sieviete.

Vīrieši

cilveks2

Tas īpaši raksturīgs vīriešiem. Otrajā infografikā redzams, ka vīrieši bija samērā atvērti saskarsmē ar sievietēm (arī nepazīstamām) – viņi jutās ērtāk nekā tad, ja pieskartos vīrietis. Turklāt saskarsmē ar vīriešiem, it sevišķi nepazīstamiem, atļauts pieskarties tikai uz rokām un nedaudz arī uz krūtīm.

Gan vīrieši, gan sievietes juta, ka viņiem ir ciešākas attiecības ar sievietēm, kas varētu atstāt iespaidu arī uz komforta pakāpi, kad viņiem pieskaras tieši sievietes, pat, ja viņas nav pazīstamas.

No šī pētījuma var secināt, ka labāk nevajadzētu pieskarties cilvēkiem, kurus nepazīsti.

Avots: 

zeltene

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru