Kā izdzīvot šajā lielajā, skarbajā pasaulē?

Vai viegli būt cilvēkam uz šīs pasaules? Jautājums, kas pavadījis cilvēci līdz ar tās attīstību.

Katra paaudze piedzīvo savus sarežģījumus. Arī mūsu paaudze ir pieredzējusi grandiozas pasaules pārmaiņas. Neaptverami strauji mainījusies pasaule, esam mainījušies mēs paši. Arī visa sabiedrība kopumā ir mainījusi savu viedokli dažādos jautājumos. Cilvēki paši atklājuši, ka šķietami dabiskā pasaules kārtība ir iegājusi jaunā gultnē.

Var teikt, ka mūsdienu pasaule ir kļuvusi noslēgtāka, bet kāds cits atkal teiks, ka tā kļuvusi daudz par daudz atklāta. Un abiem šiem cilvēkiem būs taisnība. Bet kas tad ir nepieciešams, lai mūslaikos veiksmīgi izdzīvotu? Kalifornijas zinātnieki apkopojuši 8 nozīmīgākos faktorus:

1.Līdzsvarots temperaments un veselīga daba.

2.Augsts pašnovērtējums un cieņa pret sevi un citiem.

3.Spēja sevi kontrolēt (savu spēju, iespēju un vēlmju apziņa).

4.Citu cilvēku pozitīvais novērtējums.

5.Savas individuālās intereses, kas ļauj izpausties.

6.Spēja kontaktēties ar citiem cilvēkiem.

7.Pārliecība, ka indivīda dzīvei piemīt jēga.

8.Cerības uz panākumiem nākotnē jeb „es sasniegšu to, ko es vēlos!”

Šādas īpašības piemīt dzīvotspējīgiem cilvēkiem. Tās samazina apkārtējo faktoru iedarbību uz indivīdu, palīdz turēties pretī vides un apkārtējās sabiedrības negatīvajai ietekmei (ja tāda ir).

Svarīgi, ka pieminētās īpašības tiek apgūtas jau kopš agras bērnības. Bieži vien kādu no īpašībām neiemieso arī pieaugušie, paši padarīdami savu ikdienas dzīvi sarežģītāku. Jo ātrāk apgūstam reālajai dzīvei nepieciešamās iemaņas, jo ātrāk varam atbrīvoties no stāvokļa, kurā vienkārši izdzīvojam, lai virzītos uz stāvokli, kurā attīstāmies, paceļamies augstākos intelektuālajos un garīgajos līmeņos.

Ja bērnībā konkrētā attīstība, apjaušot vitāli nepieciešamās īpašības, izdzīvošanai sabiedrībā, ir vecāku – bērnu, skolotāju – bērnu darbs, tad, gadiem ejot, tā kļūst par individuālu procesu, kuram visbiežāk ejam cauri vienatnē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru