Mīti, ko pasaule uzskata par patiesību

Mīts: Kad cilvēka ķermenis ir kosmosa vakuuma stāvoklī, tas uzsprāgst.

Šis mīts radies no neprecīzām, zinātniski nepareizām zinātniskās fantastikas filmām, kurās šādi skati bijuši nepieciešami, lai pašas filmas kļūtu dramatiskākas un atmiņā paliekošākas. Un fakts, ka daudzi cilvēki tiešām domā, ka cilvēka ķermenis vakuumā uzsprāgst, pierāda, ka šādas filmas tiešām ir bijušas atmiņā paliekošas. Patiesība ir tāda, ka cilvēks var izdzīvot vakuumā 15 līdz 30 sekundes, tik ilgi, kamēr viņi tikai izelpo, bet neieelpo. Pēc 15 sekundēm vai mazliet vairāk, skābekļa trūkums rada bezsamaņas stāvokli, kam seko nāve – asfiksija jeb nosmakšana.

Mīts: Ēdiens, kas nokritis zemē, ir ēdams, ja piecu sekunžu laikā tas tiek pacelts no zemes.

Ja uz zemes vai virsmas, uz kuras nokrīt tavs ēdiens, ir netīrumi, tad tie uzreiz pieķersies ēdienam un tur arī paliks. Un, ja tu visu savu dzīvi esi sekojis piecu sekunžu likumam, nekas pārāk slikts nav noticis: šāda netīrumu un baktēriju ēšana veido imūnsistēmu.

Mīts: Smadzeņu šūnas nespēj atjaunoties – ja tu tās nogalini, tās nekad netiks aizvietotas.

Šis mīts ir tik populārs, ka vietām tas pat ir mācīts kā patiesība. Laiks to apstrīdēt reizi par visām reizēm. 1998.gadā zviedru zinātnieki Salka Institūtā atklāja, ka cilvēka smadzeņu šūnas var atjaunoties. Agrāk gan tika uzskatīts, ka tik sarežģītas šūnas nespētu radīt jaunas, bet šis pētījums pierādīja atmiņas un jaunas informācijas centri smadzenēs spēj radīt jaunas šūnas. Šis atklājums deva cerību tādu slimību ārstēšanai kā Alcheimers.

Mīts: Ja tu nomet monētu no augstas ēkas, piemēram, debesskrāpja, šī monēta spētu nogalināt cilvēku ar triecienu, ko tā radītu.

Šis mīts ir tik populārs, ka kļuvis jau par klišeju filmu industrijā. Ideja ir tāda, ka tad, kad tu nomestu monētu no augsta, augsta ēkas, tā uzņemtu tik lielu ātrumu, ka galu galā varētu nogalināt cilvēku. Bet patiesībā monētas aerodinamika ir neļauj tam notikt. Realitātē, cilvēks, uz kura uzkristu monēta, sajustu tādu kā dzēlienu, uzsitienu, bet tas noteikti nebūtu letāli.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru