Mīti, ko pasaule uzskata par patiesību (2.daļa)

Mīts: Kosmosā neeksistē gravitācijas lauka spēks.

Patiesībā – kosmosā eksistē gravitācijas spēks, turklāt lielā apjomā. Iemesls tam, kāpēc kosmonauti izskatās gluži kā bezsvara stāvoklī, it tāds, ka viņi virzās pretī Zemes gravitācijas lauka centram, bet kustība nenotiek tieši pret to, tādēļ viņi turpina savā ziņā planēt. Būtībā kosmonauti vienmēr krīt, bet nekad nenolaižas uz sava pievilcēja. Gravitācijas spēks eksistē visus kosmosā. Kad kosmosa kuģis sasniedz apmēram 400 kilometrus no Zemes, spēks, kas uz to iedarbojas, ir samazinājies vien par 10 procentiem.

Mīts: Zibens nekad neiesper vienā vietā divas reizes.

Nākamreiz, kad redzi zibeni iesperam kaut kur, neskrien uz šo vietu, lai meklētu glābiņu, jo zibens var iespert vienā vietā atkārtoti un diezgan bieži tas arī ir noticis. Patiesībā tas notiek regulāri. Lielā, klajā laukā visbiežāk zibens iespers augstākajam objektam. Un šis pats objekts visticamāk saņems atkārtotu zibens spērienu, kamēr zibens būs pārvietojies pietiekami tālu un atradis jaunu mērķi. Empire State Building gada laikā saņem apmēram 25 zibens spērienus.

Mīts: Evolūcija rada sistēmu, kurā notiek attīstība no „zemākā” uz „augstāko”.

Evolūcijas ideja ir veidot dabisko atlasi, atlasot no sugām neveselīgos gēnus. Tomēr bieži sastopami gadījumi, kuros nepilnīgas sugas ir izdzīvojušas krietni ilgāk, nekā sākotnēji kāds būtu to prognozējis. Daži piemēri ir haizivis, sūnas, sēnes – visas šīs radības ir palikušas gluži nemainīgas, ļoti ilgus laika periodus. Šie organismi ir veiksmīgi pielāgojušies visām izmaiņām, kas laika gaitā notikušas. Citus gadījumos organismi ir pielāgojušies vai mainījuši savu uzturēšanās vidi, paši neattīstoties.

Mīts: Mēnesim eksistē tumšā puse.

Saistīti ar šo mītu, radušies vēl citi, neskaitāmi mīti. Piemēram, ka uz Mēness tumšās puses eksistē nacistu nometne, kur tie pārcēlās pēc zaudējums 2.pasaules karā. Vai ka dažas no valstīm uztur savas slepenās bāzes uz Mēness tumšās puses, jo neviens tās nekad nevarētu pamanīt. Patiesībā viss Mēness ir saules apgaismots. Un mēs arī redzam visu Mēnesi, tas rotē, gluži tāpat, kā Zeme rotē, tikai rotēšanas ātrumi ir atšķirīgi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru