Nelaimīgais skaitlis 13 – vai no tā tiešām būtu jābaidās?

Triskaidekafobija: Iracionālas un ekstrēmas bailes no skaitļa 13

Šajā rakstā palūkosim dažus negadījumus un teorijas, ka novedušas daudzus līdz patiesām bailēm no skaitļa 13.

Pēdējais vakarēdiens

Jēzum bija 12 apustuļi un labi zināmā, pēdējā, jeb svētā vakarēdiena laikā pie galda sēdošo skaits pieauga līdz 13 personām. Tieši tas pats cilvēku skaita ziņā atgadījās brīdī, kad Jēzu nodeva Jūda, kā zinām, šie notikumi noveda pie Jēzus sišanas krustā.

Skandināvu leģenda

Pie banketu galda sēdēja visi 12 dievi, kad pēkšņi, neviena neaicināts tur ieradās Loki. Kopš tā brīža viss tik gludi vairs neritēja, pasākums beidzās ar viena dieva nonāvēšanu – bojā gāja laimes dievs, kas noveda pie visa dzīvā bojāejas uz Zemes, dzīvi palika tikai divi cilvēki.

Templiešu ordenis

Piektdien, 1307. gada 13. oktobrī Francijas karalis Filips IV pavēlēja arestēt 13 Templiešu ordeņa biedrus. Ar to šī ordeņa pastāvēšanai tika pielikts gals. Vai tā varētu būt tikai sagadīšanās?

Kārtavas

Tradicionāli uz kārtavām veda 13 pakāpieni, tie liecināja par pakāršanu. Tāpat tiek uzskatīts, ka nāves cilpai tika izveidotas 13 cilpas, tomēr šis pieņēmums nav apstiprināts.

Nešķīsteņu bars

Tautas teikas vēsta, ka raganu vai vampīru barā vienmēr ir tieši 13 locekļi.

Cilvēka vārdu sastādošo burtu skaits

Vecas māņticības vēsta, ka, ja tavu vārdu sastāda 13 burti, tu esi mantojis velna veiksmi.

Lieliskais ducis

Skaitlis 12 tiek uzskatīts par ideālu. Galu galā mums ir 12 mēneši, 12 zodiaka zīmes, dienā ir 12 stundas. Šim skaitlim pieskaitot klāt ciparu 1, visumā rodas disbalanss. ja vien mums būtu 13 mēneši, 13 zodiaka zīmes un dienā būtu 13 stundas.

Avots: scoopwhoop.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru