Padari savu bērnu par “dabas bērnu”!

Bērniem jau no dzimšanas piemīt dabiska vēlme izzināt apkārtējo pasauli. Kā mēs varam viņiem palīdzēt? – tas ir pavisam cits jautājums. Ja šī ziņkāre netiek stimulēta, tā palēnām izzūd un bērns arvien vairāk aizraujas ar modernās pasaules izklaidēm. Tieši tādēļ vecākiem ir jāmotivē bērnus iepazīt pasauli, dabu un vidi ap viņiem.

Kad bērns sāk aizrauties ar dabas mistērijām, viņš sev gūst piekļuvi prasmēm un sajūtām kā iedvesmai, komfortam, perspektīvai un izklaidei. Mūsu modernā dzīve kļūst arvien sarežģītāka un pārāk stimulējoša bērniem jaunā vecumā, daba savukārt dāvā bērnam pakāpenisku izpratni, nenoslogojot viņu un ļaujiet attīstīties sava tempā.

DABAS IEMĪLĒŠANA JĀSĀK JAU AGRĀ VECUMĀ!

Pirmais iespaids ir tas paliekošākais, atceries to! Bērni, pat būdami mazuļi, kas ir tikai sešus mēnešus veci, atceras un veido izpratni par dabu, kas tiem ir apkārt. Pirmajos divos dzīves gados bērni vienmēr visur lūkojās pēc vecāku piemēra, kas viņiem parādīs, kā reaģēt situācijās, ko drīkst un ko nedrīkst darīt. Centieties noķert šo mirkli un parādīt, pamācīt savu atvasi, lai viņa tiešām gūtu pašu vērtīgāko no jums šajos divos gados. Parādiet piemēru, ka daba ir skaista un tā jāsaudzē, jālolo.

Piemēram, kad bērni bija tikai mazuļi, jūs tos varat vest uz kādu klusu skaistu vietu mājas nostūrīti, lai klausītos putnu dziesmās pirms vakariņām. Kad varētu sadzirdēt kādu konkrētu putnu, jūs varat nosaukt šī putna vārdu, padarot šo arī par vērtīgu mācību stundu savai atvasei. Ar laiku jūsu atvase pieradīs pie šādiem vakara rituāliem un viņam radīsies interese uzzināt ko jaunu, vai izpētīt dabu, rosinot gan intelektuālo izaugsmi, gan garīgo. Kā arī šis ir lielisks laiks kopā ar bērnu, kas noteikti jūs satuvinās un būs kā balva gan jums, gan bērnam.

Dodieties ar viņiem!

Jūsu piedalīšanās ir ļoti svarīga, tādēļ, ka tā palīdz daudz labāk izprast dabu, jo jūs esat bijis daļa dabas un to izpētījis pats daudzkārt ilgāk. Kā padomdevējs, mentors jūs rādiet piemēru un arī uzstādiet latiņu jūsu bērna interesei un vēlmei izpētīt dabu.

Sāciet pamazām, ar pastaigu divatā. Izvairieties no jūsu bērna draugu aicināšanas pirmās pāris reizes, bērni ļoti klausās savos vienaudžos un, ja viņa draugs var nebūt aizrauts ar dabu, tad pirmajās pāris reizēs tas var ļoti traucēt.

Neaizmirsti mudināt savu atvasi doties uz dažādām nometnēm un skolas ekskursijām dabā, jo vienaudži, kas būs šajās ekskursijās noteikti būs iedvesmojoši un palīdzēs jūsu atvasei sākt interesēties par dabu. Palīdzi savam bērnam saskatīt labākos veidus kā iepazīt apkārtējo vidi un viņš tālāk pats atradīs, ko ar to iesākt un kā to veiksmīgi pielietot savā dzīves ceļā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru