Senās Ķīnas ārstniecības metode, kas uzlabos tavu veselību

Šie divi terapijas veidi balstās uz teoriju, ka ķermenī pa kanāliem, kurus sauc par meridiāniem, plūst dzīvības enerģija. Tiek uzskatīts, ka, uzspiežot uz attiecīgajiem meridiānu punktiem, var regulēt enerģijas plūsmu, uzlabojot veselības stāvokli. Akupresūra ir tehnika, kā uzspiest uz šiem punktiem. Šiatsu, lai ietekmētu enerģijas plūsmu, izmanto akupunktūras tehnikas kopā ar virkni citu metožu.

Akupunktūras terapijas saknes meklējamas Senās Ķīnas medicīna, kas tika pamatota ar priekšstatu, ka ķermeņa veselība ir atkarīga no enerģijas plūsmas pa meridiāniem, kas atrodas visā ķermenī, no galvas līdz kāju pirkstiem. Ķīnas medicīnā šo vitālo enerģiju sauca par chi. Tiek uzskatīts, ka nelīdzsvarota vai bloķēta chi plūsma kaut kur ķermenī izraisa slimības, tāpēc ķīniešu ārstē slimības, regulējot chi plūsmu. Viens veids, kā viņi to dara, ir, uzspiežot uz attiecīgiem ķermeņa punktiem, kur, kā tiek uzskatīts, meridiāni pietuvojas ādai. Uzspiežot uz šiem punktiem, var stiprināt vai izkliedēt chi atkarībā no slimības, kas tiek ārstēta, un spiediena, kas tiek izmantots.

Lai ietekmētu chi plūsmu, Ķīnas ārsti jau gadu tūkstošiem izmanto akupresūras un akupunktūras terapijas. Sestajā gadsimtā mūsu ērā budistu mūki ieviesa šo ārstniecības veidu arī Japānā, un arī tur tas kļuva populārs. Daudz vēlāk, 20.gs.20.gados, Japānas ārsti izveidoja šiatsu metodi – terapiju, kas apvieno akupresūras tehnikas (uzspiešanu uz noteiktiem punktiem ar pirkstiem), spiešanu ar pilnu plaukstu un dažādas muskuļu stiepšanas tehnikas.

Tiek uzskatīts, ka jau pieminētie meridiāni ir neredzamas taciņas, pa kurām enerģija plūst cauri ķermenim. Meridiāni un akupresūras punkti atrodas abās ķermeņa pusēs. Divi meridiāni, kuru nosaukumi ir Vadošais un Uztveres kanāls, atrodas ķermeņa viduslīnijas tuvumā.

Akupresūra parasti ir drošs ārstēšanas veids, ja uz punktiem netiek spiests pārāk stipri. Akupresūras tehniku nedrīkst veikt uz iekaisušām, pietūkušām un ļoti jūtīgām, nesen savainotām vietām. Ārstējoties jāizmanto tikai tādi punkti, kas atrodas zem vai virs šādām vietām, vai arī otrā ķermeņa pusē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru