Šokējoši: Miega režīms var būt par iemeslu liekajam svaram!

Kamēr „pūces” bieži vien ir dažādi daudz spējīgākas par „cīruļiem” gan salīdzinot IQ rādītājus un radošuma spējas, ir viens liels mīnuss. „Pūces” jeb cilvēki, kas gulēt ir vēlu, ir pakļautas riskam pieņemtiem svarā pārlieku ātri. Šādu hipotēzi izvirzījuši Kalifornijas Universitātes zinātnieki.

Pētniece Laurīna Asamova atklāja, ka katra nākamā stunda, kurā eksperimenta dalībnieki izvēlējās atteikties no miega, lai paveiktu ko citu, ir saistīta ar 2,1 punktu pieaugumu ķermeņa masas indeksā piecu gadu periodā. Un kā izrādās, nav svarīgi, vai „cīruļi” un „pūces” noguļ vienādu stundu skaitu, kā arī sportiskās aktivitātes nespēlē būtisko lomu svara pieaugumā.

„Šie rezultāti norāda gulēt iešanas laika nozīmi. Tie norāda, ka laiks, kas aizejam gulēt ir svarīgāks par laiku, ko pavadām guļot,” norāda pētniece L.Asamova.

Miega pētnieki jau agrāk zināja, ka tīņi un pusaudži, kas neguļ pietiekami daudz, ir ar tendenci uz lieko svaru. Bet L.Asamovas pētījums norāda, ka ne tikai miega ilgums ir svarīgs, bet arī laiks, kad persona iemieg.

Savā pētījumā zinātniece novēroja aptuveni 3500 dalībnieku – jauniešu miega režīmus un ikdienas ritmu. Pētījums tika uzsākts 1994.gadā un noslēdzās 2009.gadā, kad pēdējā eksperimenta dalībnieku grupa sasniedza pieaugušo vecumu.

Pētījums norādīja, ka tie, kas iet gulēt vēlāk, gadu laikā papildus palielina savu ķermeņa masas indeksu. Šis novērojums liek izvirzīt jau pieminēto versiju, ka jaunieši, kas ietu gulēt laicīgāk, ilgtermiņā iegūst no tā – viņi ir veselīgāki!

 

BET KO MĒS KATRS VARAM DARĪT?

Miega pētnieki iesaka pusaudžiem ik dienu gulēt 8 līdz 10 stundas, kamēr realitātē tikai 15% pusaudžu guļ optimālās 8,5 stundas ik dienu.

Pusaudžiem ir nepieciešams ilgāks miega laiks, salīdzināti ar pieaugušajiem, jo jauniešu ķermenis ir augšanas procesā. Hormonu svārstību dēļ jauniešu nespēj iemigt tajā pašā laikā, kādā viņi to darījuši bērnībā – nobīde ir aptuveni 2 stundas. Tātad normālais miega laiks jauniešiem ir 11 vakarā  – šādu laiku kā optimālu norāda miega pētnieki.

 

Rūpēsimies katrs par savu miega grafiku un būsim veseli!

 

Avots: huffingtonpost.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru