Zinātnes atklājumi: Homofobiska attieksme var liecināt par psihotismu un psiholoģiskām nosliecēm

Homofobija ir negatīvo attieksmju kopums pret homoseksualitāti vai cilvēkiem, kas sevi identificē kā geju, lesbieti, transseksuāli vai biseksuāli.

Pētījums, ko veikuši universitātes studenti Itālijā, atklājis, ka cilvēki, kas izteikti negatīvi izturas vai jūtas pret homoseksuāliem cilvēkiem, ir ar augstāku psihotisma* līmeni, turklāt šie cilvēki nespēj pielāgoties situācijām vai veiksmīgi risināt problēmas, ja salīdzināti ar cilvēkiem, kuri neizjūt nekādu nepatika pret homoseksuāliem cilvēkiem.

Pētījumā tika pētīti 550 cilvēki vecumā no 18 līdz 30 gadu vecumam, kuriem tika lūgts aizpildīt jautājumus par sevi, piemēram, kādas ir tavas domas un sajūtas saistībā ar homoseksuāliem cilvēkiem. Atbildes bija novērtējamas 5 baļļu skalā, sākot ar to, ka indivīdi jutās naidīgi pret homoseksuāliem cilvēkiem, beidzot ar to, ka viņiem nebija itin nekādas problēmas, ja viņu draugi vai tuvinieki būtu homoseksuāli.

Pētījuma rezultāti nepasaka to, ka homofobiski cilvēki ir psihopāti, drīzāk mums būtu psihotisms jāuztver kā rakstura iezīmi, kas rodas no dusmām un agresijas pret citiem. Bet pētījums norāda, ka cilvēki, kas pārstāv homofobisku viedokli, sevī iemieso psiholoģiskas dabas problēmas – tā norāda pētniece Emanuēla Janīnī (endokrinoloģe un medicīnas seksoloģe) Rome Tor Vergata Universitātē.

„Šis pētījums ir devis jaunu platformu pētījumiem, kas spētu pievērsties homofobijas kā slimības ārstēšanai,” norādīja zinātniece.

Kopumā – jo psiholoģiski veselāks cilvēks, jo mazāka iespēja, ka viņam būs homofobiskas noslieces. Cilvēki, kas jūtās neveikli tuvās attiecībās ar citiem vai vienkārši nespēj nodibināt attiecības ar citiem, daudz biežāk bija homofobiski. Pētnieki arī atklāja, ka cilvēki, kas spēja risināt sarežģītākus jautājumus, tādējādi ierindojot sevi „nobriedušāku” cilvēku kategorijā, daudz retāk bija homofobiski.

Naidīgāki un nervozāki cilvēki daudz biežāk sevi raksturoja kā homofobiskus.

Savukārt tādas psiholoģiskas problēmas kā depresija, hipohondrija vai emociju apspiešana, pretēji psihotismam, norādīja uz zemākiem homofobijas līmeņiem.

 

*psihotisms – dzīves stils, kas ietver izvairīgumu, izolēšanos un šizoīdas tendences / Avots: Poudžiunas, I. Seksuālās vardarbības psiholoģiskās sekas (Labklājības Ministrijas mājas lapa)

Raksta avots: livescience.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru