4.maijā piecos Latvijas augstākajos torņos plīvos valsts karogs

Godinot dienu, kad Latvijas Republika atkal kļuva par brīvu un neatkarīgu valsti, jau ceturto reizi 4.maijā augstākajā Eiropas Savienības TV tornī plīvos 3x6m liels valsts karogs. Atšķirībā no trīs iepriekšējām reizēm, šogad tik pat lieli karogi plīvos arī vēl četros Latvijas augstākajos torņos – VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra torņos Valmierā, Cesvainē, Daugavpilī un Rēzeknē. Valsts simtajā dzimšanas dienā novembrī, dažāda izmēra karogi plīvos kopumā 20 Latvijas augstākajos torņos Vidzemē, Zemgalē, Latgalē un Kurzemē.

“Vēstures liecības atgādina, ka arī pirmajos radio apraides torņos Rīgā divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados ir plīvojis valsts karogs. Pacelt Latvijas karogu pēc iespējas augstākos objektos ir bijis vilinājums arī padomju okupācijas gados. Zaķusalas TV tornī pirmo reizi to pacēlām tikai 2014.gadā, svinot LVRTC dibināšanas deviņdesmito gada dienu. Pateicoties LVRTC darbinieku drosmei nepildīt nepieņemamas pavēles un nepacelt torņa karoga mastā padomju Latvijas karogu, šajā tornī ir plīvojis tikai no brīvas gribas pacelts karogs. Arī stāsts par 4.maiju ir stāsts par spēju pieņemt drosmīgus lēmumus,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Zaķusalas TV tornī karogs tiks pacelts 4.maijā laikā no plkst. 9.00 līdz 10.00 no rīta un plīvos līdz pat saulrietam.

Starta signālu karoga pacelšanai Zaķusalas TV tornī dos LR satiksmes ministrs Uldis Augulis. Karoga pacelšana ilgst aptuveni stundu. Pilsētas iedzīvotāji un viesi ir aicināti noskatīties karoga pacelšanu, kā arī iesaistīties kopīgās radošās aktivitātēs. Tāpat iedzīvotāji visas dienas laikā aicināti apmeklēt TV torņa skatu laukumu par pazeminātu cenu – 1 Eur.

Cesvaines, Valmieras, Rēzeknes un Daugavpils torņos karogi tiks pacelti jau 3.maijā un, ja laika apstākļi ļaus, plīvos tur līdz pat 7.maijam.

Tā kā karogi tiek izvietoti vairāk nekā 200 un 300m augstumā, kur vides un vēja ietekme pat šķietami mierīgā dienā var būtiski atšķirties no uz zemes esošajiem apstākļiem, karogi ir darināti no īpaši izturīga materiāla.

Visi četri ārpus galvaspilsētas esošie torņi ir 202m augsti un ir augstākie torņi Latvijā. Lai gan Zaķusalas tornis ir 368m augsts, Cesvaines torņa karoga masts ir augstāks par Zaķusalas TV torņa karoga mastu, jo pats tornis atrodas teju 200m virs jūras līmeņa. Vienlaikus Cesvaines torņa smaile 398m virs jūras līmeņa ir arī augstākais punkts Baltijā.

Torņi ir celti divdesmitā gadsimta 60.gadu vidū un ir nozīmīgi sakaru infrastruktūras objekti, kas laika gaitā kļuvuši arī par pilsētvides ainavas un arī vēstures daļu.

Uz pusi jaunākais Zaķusalas TV tornis kopš uzcelšanas ir augstākā būve Eiropas Savienībā, kas nodrošina ne vien radio un televīzijas apraidi vairāk nekā pusei valsts iedzīvotāju, bet arī kļuvis pa nozīmīgu pašmāju un starptautisko elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēju kolokācijas punktu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru