Aiz “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas” (RER) stāvošajiem Krievijas oligarhiem Andrejam Bokarevam un Iskanderam Mahmudovam joprojām izdevies izvairīties no Eiropas Savienības (ES) sankcijām

Aiz “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas” (RER) stāvošajiem Krievijas oligarhiem Andrejam Bokarevam un Iskanderam Mahmudovam joprojām izdevies izvairīties no Eiropas Savienības (ES) sankcijām

Aiz “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas” (RER) stāvošajiem Krievijas oligarhiem Andrejam Bokarevam un Iskanderam Mahmudovam joprojām izdevies izvairīties no Eiropas Savienības (ES) sankcijām, atšķirībā no daudziem citiem Vladimira Putina režīmam pietuvinātajiem, ziņo LTV raidījums “de facto”.

Raidījums norāda, ka tomēr valstu skaits, kas viņus tādās iekļauj, palielinās, un nav izslēgts, ka tas turpināsies. Šādos apstākļos Latvijā strādājošais uzņēmums jau laikus parūpējies, lai uzņēmumu reģistra datu bāzē publiski redzamās saites ar abiem oligarhiem pazustu, kaut joprojām pastāv. Plašākai sabiedrībai un sadarbības partneriem viņi tādējādi paliek neredzami, un arī Latvijā var darboties, neraugoties uz to, ka viņu reputācija nav noslēpums.

Raidījums atgādina, ka Bokareva un Mahmudova vārdi Latvijā plašāk izskanēja jau pirms vairākiem gadiem. Neraugoties uz pietuvinātību Kremlim, ar abiem Krievijas oligarhiem bija saistīti gan tramvaju piegādātāji Daugavpilij, gan vilcienu vagonu ražotāji reisam Rīga-Maskava. Pēc tam 2021. gadā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas akceptu viņu Krievijas uzņēmumi ieguva kontroli pār RER.

Pērnā gada nogalē par kara apstākļos joprojām netraucēto biznesu Latvijā un pat Eiropas fondu izmantošanu rūpnīcai izbrīnu publikācijā pauda Krievijas varai opozīcijā esošais izdevums “The Insider”.

“Bokarevs un Mahmudovs ir ilgstoši Kremļa draugi. (..) Oligarhi ir arī piegādātāji Krievijas Aizsardzības ministrijai. Viens no viņu biznesa partneriem Kalašņikova ieroču koncernā bija Aleksejs Krivoručko, tagadējais Krievijas aizsardzības ministra vietnieks. Bokarevs un Mahmudovs atstāja Kalašņikovu rūpnīcu, bet turpināja piegādāt dīzeļdzinējus Krievijas karakuģiem caur savu rūpnīcu Kolomnā,” – 2022. gada 8. decembra publikācijā rakstīja “The Insider”.

Pagājis vēl teju gads un gandrīz nekas nav mainījies. ES savās sankcijās viņus tā arī nav iekļāvusi. Turklāt plānots, ka divi Eiropas fondu projekti, kur abos kopā rūpnīcai piešķirti 1,4 miljoni eiro, noslēgsies vēl šogad, ar attiecīgi tam sekojošu naudas izmaksu. Vienlaikus, vairākus mēnešus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, uzņēmums noslēpa agrāk publiski redzamo saistību ar oligarhiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru