Ārvalstu investori izmanto VID pakalpojumus

Kopš Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ir veicis būtiskus uzlabojumus ārvalstu investoru apkalpošanā, par investīcijām Latvijā interesējušies vairāki desmiti tūkstoši potenciālo investoru. Šī gada vienpadsmit mēnešos 60,4% valsts budžeta ieņēmumu nodrošināja tieši starptautiskie un lielie nodokļu maksātāji. VID arī cieši sadarbojas ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, sniedzot potenciālajiem investoriem konsultācijas nodokļu un muitas jomā gan krievu, gan angļu valodā.

Krievijas un Baltkrievijas nodokļu maksātājus pārsvarā interesē tādas tēmas kā reģistrācijas kārtība Pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā un uzņēmumu ienākuma nodoklis nerezidentiem. Savukārt, Polijas, Spānijas un Ķīnas nodokļu maksātājus VID ir konsultējis par nodokļu aprēķināšana nerezidentu darba algām un tām pielīdzinātām izmaksām; ievedmuitas tarifiem; darbinieku nodarbināšanu filiālē Latvijā un komercaģenta nodarbināšana Latvijā.

Izmantojot šovasar VID tīmekļa vietnē izveidoto sadaļu “Investē Latvijā”, tās krievvalodīgo versiju galvenokārt ir apmeklējuši Krievijas un Lietuvas iedzīvotāji; interese bijusi arī Baltkrievijas, Igaunijas un Vācijas potenciālajiem investoriem. Savukārt, šo pašu sadaļu angļu valodā visbiežāk skatījušies lietotāji no Zviedrijas, Lietuvas, Somijas un Apvienotās Karalistes. Šajās sadaļās ārvalstu investori, plānojot uzsākt uzņēmējdarbību Latvijā, var iepazīties ar koncentrētu un viegli uztveramu informāciju par nodokļiem un VID sniegtajiem pakalpojumiem.

Lielos un starptautiskos nodokļu maksātājus apkalpo VID Nodokļu pārvaldes ietvaros īpaši šim nolūkam izveidota daļa, kas ikdienā administrē maksājumus, pieņem un pārbauda to iesniegtās deklarācijas, kā arī sniedz individuālās konsultācijas. Uzlabojumi veikti arī VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), ko ikdienā izmanto uzņēmumu finansisti un grāmatveži. Lai valoda nekļūtu par šķērsli, EDS darbojas jaunā atbalsta funkcija – HUGO.lv mašīntulkošanas serviss, kas piedāvā lietotājiem EDS saskarnes tulkojumu angļu un krievu valodā.

Atgādinām, ka uzdot interesējošos jautājumus angļu vai krievu valodā, vai pieteikties klātienes konsultācijai VID var arī rakstot uz speciāli šim nolūkam izveidotu e-pasta adresi [email protected] .

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru