Austrumu slimnīcā dots starts pretvēža kampaņai-velomaratonam “Ride 4 Women”

Šodien, 4. jūlijā, no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas startēja pretvēža kampaņas-velomaratona “Ride 4 Women” dalībnieki, kuri ar divriteņiem mēros ceļu līdz Vīnei, pa ceļam piestājot vairākās valstīs, lai veicinātu sabiedrības informētību par profilakses iespējām pret dzemdes kakla vēzi.

Starptautisko velomaratonu “Ride 4 Women” jau piekto gadu organizē Eiropas Ginekoloģiskās onkoloģijas asociācija sadarbībā ar Eiropas Jauno onkoloģijas ginekologu tīklu, taču šogad tā maršrutā pirmo reizi iekļauta Latvija un pārējās Baltijas valstis, kur, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, ir ļoti augsts saslimstības līmenis ar dzemdes kakla vēzi. Latvijā ik gadu atklāj 20-24 dzemdes kakla vēža gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, kamēr, piemēram, Somijā, vien aptuveni 4-5 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Latvija pēc saslimstības ar dzemdes kakla vēzi ierindojas astotajā vietā, bet pēc mirstības no šīs slimības – piektajā vietā starp Eiropas valstīm.

Skumjā statistika ir spilgts apliecinājums sabiedrības informētības trūkumam par dzemdes kakla vēzi, jo šo onkoloģisko slimību atšķirībā no citām ir iespējams pilnībā novērst, izmantojot profilakses pasākumus. Galvenie “instrumenti” profilaksei pret dzemdes kakla vēzi ir pusaudžu vakcinācija pret šīs slimības izraisītāju cilvēka papilomas vīrusu, kā arī, sākot no 25 gadu vecuma, – regulāras dzemdes kakla citoloģiskās pārbaudes, kas sniedz iespēju atklāt jau priekšvēža izmaiņas un, veicot minimāli invazīvu procedūru, tās sekmīgi izārstēt, neļaujot ļaundabīgajai slimībai nemaz attīstīties. Latvijā kā vakcināciju, tā profilaktiskās pārbaudes apmaksā valsts, taču diemžēl sievietes visai kūtri izmanto bez maksas piedāvātās profilakses iespējas.

Velomaratona “Ride 4 Women” dalībnieki šogad brauc no Tallinas līdz Vīnei, pa ceļam pieturot vairākās valstīs, lai informētu sabiedrību par profilakses pasākumiem pret dzemdes kakla vēzi, kā arī agrīnas diagnostikas un ārstēšanas iespējām. Šodien velomaratona dalībnieki viesojās Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur norisinājās arī preses konference. Ar mediju pārstāvjiem runāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis, slimnīcas ginekoloģijas un dzemdniecības galvenā speciāliste prof. Dace Rezeberga, viens no pretvēža kampaņas “Ride 4 Women” iniciatoriem, Grācas universitātes slimnīcas onkoginekologs Renē Lakī, pretvēža kampaņas atbalstītāja un vēstnese basketboliste Gunta Baško un “Onkoklīnikas” ginekologs Ronalds Mačuks, izklāstot svarīgāko, kas būtu jāzina par dzemdes kakla vēzi.

Pēc tam no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Gaiļezers” galvenās ieejas velomaratona dalībnieki startēja uz savu nākamo pieturas punktu – Šauļiem. Vairāk informācijas par velomaratonu “Ride 4 Women” var atrast pretvēža kampaņas oficiālajā vietnē http://www.ride4women.at.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, kas nodrošina daudzpusīgu diagnostiku un ārstēšanu pacientiem, kā arī veic zinātniski pētniecisko darbu, attīstīta inovācijas un īsteno pasākumus sabiedrības izglītošanai un veselības veicināšanai. Katru gadu Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāros ārstējas aptuveni 70 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 20 000 pacientu, bet ambulatori Rīgas Austrumu slimnīcā veselības aprūpes pakalpojumus saņem vairāk nekā 300 000 pacientu. Rīgas Austrumu slimnīcas sastāvā darbojas pieci stacionāri: „Gaiļezers”, „Latvijas Onkoloģijas centrs”, „Biķernieki”, „Latvijas Infektoloģijas centrs” un „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru