Brīnumlīdzeklis – meditācija! Apgūsti to vienkārši un ērti!

Māksla atbrīvot prātu, ko sauc par meditāciju, ir apbrīnojami vienkārša, visiem saprotama tehnika. Daudzi cilvēki bez piepūles, sev neapzinoties, spēj iekļaut šo ārstniecības veidu ikdienas dzīvē. Un rezultāti parasti gandarī. Pēdējos gados dažādos zinātniskos pētījumos meditācija atzīta par efektīvu līdzekli – gan psiholoģisku, gan fizisku – slimību, kas rodas no stresa vai zema enerģijas līmeņa, ārstēšanai.

Meditācija trenē prātu atbrīvoties no nevēlamām domām, uztraukumiem, raizēm un nesakarīgiem tēliem, kas jaucas pa galvu ik uz soļa. Senie jogas praktizētāji aprakstīja šo praksi kā spēcīgu, tonizējošu līdzekli, kas vairo enerģiju, atjauno ķermeņa šūnas un palīdz attālināt novecošanos. Arī zinātne mūsdienās atzīst, ka meditācija var būt spēcīgs ārstniecības veids. Turklāt meditācija palīdz samazināt atkarību no alkohola un cigaretēm. Cilvēki, kuri regulāri meditē, daudz retāk apmeklē ārstus un pavada mazāk dienu slimnīcā. Nemiers un depresija mazinās, bet atmiņa nostiprinās.

Visvieglākais veids, kā uzsākt meditēt, ir iesaistīties meditācijas kursos. Šādos kursos var apgūt dažāda veida meditācijas tehnikas. Arī daudzi jogas pasniedzēji iekļauj meditāciju savā darbā, izmantojot elpošanu, lai koncentrētu prātu.

Arī mājas apstākļos meditācija ir vienkārši praktizējama. Jāatrod klusa, silta vieta, kurā neviens netraucē. Parasti vēlams arī apsēsties ērtā pozā. Kājas var sakrustot vai nu sēžot uz grīdas, vai uz cieta, apmēram 10 cm augsta spilventiņa. Var sēdēt arī krēslā ar taisnu muguru, rokas atbalstot uz ceļiem un pēdām cieši pie zemes. Guļot meditēt neiesaka, jo šādā pozā ir pārāk viegli iemigt.

Meditēt var dažādos veidos.

Daži pamat-vingrinājumi, kurus vērsts pamēģināt, uzsākot meditāciju:

  • Apsēdies ērtā pozā, ar taisnu muguru, tā, lai tu justos modri.
  • Turi taisnu muguru, tā lai tā būtu vienā līnijā ar galvu un kaklu, atbrīvojiet ķermeni.
  • Elpo vienmērīgi un dziļi. Koncentrē uzmanību uz savu elpošanu – kā gaiss plūst iekšā un ārā – un uz savu vēderu – kā tas paceļas un saplok. Vērs visu savu uzmanību uz elpošanu.
  • Ja uzmanība sāk aizklīst, maigi atved domas atpakaļ pie elpošanas un vēdera kustībām.
  • Piever acis – tas ļaus koncentrēties.
  • Ja vēlies, izmanto frāzi „ommm” vai arī citu, sev nozīmīgu skaņu.
  • Turpini tā 20 minūtes.
  • Tad atved sevi atpakaļ normālā apziņas stāvoklī. Apzinies apkārtni, maigi izstaipies. Piecelies un pastaigā klusumā.
Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru