Ceļojumu eksperti iesaka: piecas pilsētas, kas pāriet uz 100% atjaunojamu enerģiju

Liels skaits planētas iedzīvotāju vēl joprojām netic globālajai sasilšanai. Neskatoties uz to, pasaulē ir simtiem pilsētu, kas dara visu iespējamo, lai kļūtu videi draudzīgākas un pilnībā pārietu uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Lidojumu kompensāciju pieprasījumu uzņēmums “Skycop” iepazīstina ar piecām pilsētām, kas ir uzsākušas pārmaiņu ceļu un kuras būtu vērts apmeklēt ikvienam.

Ženēva, Šveice

Naftas cenu pieaugums 2000. gadu vidū un pilsētas atkarība no fosilā kurināmā mudināja pilsētu rīkoties, un 2006. gadā tika izveidots stratēģiskais plāns “100% atjaunojams līdz 2050. gadam”. Ieviešot nopietnus enerģijas optimizācijas pasākumus, laika posmā no 2010. līdz 2017. gadam kopējais pilsētas nekustamo īpašumu enerģijas patēriņš ir samazinājies par 10% un CO2 izmešu daudzumu par 25%. Pilsētas iedzīvotāju iesaistei sociālajā tīklā “Facebook” tika izveidota lapa ar nosaukumu “Ženēva, ilgtspējīga pilsēta”, kuras mērķis ir palielināt sabiedrības informētību par globālo sasilšanu un ar tiem saistītiem jautājumiem.

Frederikshauna, Dānija

Frederikshauna (Frederikshavn) ir visapņēmīgākā pilsēta šajā sarakstā. Tā plāno sasniegt 100% atjaunojamās enerģijas izmantojumu jau 2030. gadā. Šī pilsēta Dānijas ziemeļos sāka pievērst uzmanību videi draudzīgu uzņēmumu un tehnoloģiju piesaistei jau 2000. gadu vidū. Frederikshauna pievērš uzmanību vienotai enerģijas ieguves sistēmas izveidei, kas pilnībā balstās uz atjaunojamajiem resursiem. Lai nodrošinātu 100% atjaunojamo enerģiju visiem nepieciešamajiem procesiem pilsētas teritorijā (elektrība, siltums un transports), pilsēta plāno ieviest gan enerģijas taupīšanas pasākumus, gan tīras enerģijas ražošanu, izmantojot vēju un citus vietējos atjaunojamos avotus, piemēram, biomasu, biogāzi, siltumsūkņus u.tml.

Barselona, Spānija

Līdz 2050. gadam otra lielākā Spānijas pilsēta plāno ieviest pilnīgu elektroenerģijas neatkarību.

Jau tālajā 1999. gadā pilsētas pašvaldība pieņēma termosolāro rīkojumu: visās jaunajās un renovētajās ēkās 60% karstajam ūdenim nepieciešamo enerģiju jāspēj saražot, izmantojot saules enerģiju. Šobrīd 50% no pilsētai nepieciešamās elektroenerģijas tiek iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem.

Frankfurte, Vācija

Līdzīgi kā Barselona, arī Vācijas pilsēta Frankfurte pāriet uz atjaunojamajiem energoresursiem. Vācijas pilsēta cer, ka līdz 2050. gadam tiks samazināts pilsētas kopējais enerģijas patēriņš par 50% (balstoties uz 2010. gada datiem). Atjaunojamās enerģijas avoti, kas ietilpst Frankfurtes plānos, ir saules staru un siltuma enerģija, biomasas un vēja enerģija, kas tiktu ražota lielpilsētas teritorijā.

Malme, Zviedrija

Bijusī rūpniecības pilsēta Zviedrijas ziemeļos, Malme, ir kļuvusi par tehnoloģisko inovāciju, kultūras un ilgtspējīgas attīstības centru. Pilsēta tiecas izmantot atjaunojamos resursus 100% apmērā līdz 2030. gadam. Malme šo mērķi vēlas sasniegt, izmantojot saules, vēja, ūdens enerģiju un biogāzi.

Pāriešana uz atjaunojamajiem energoresursiem ir izaicinošs process, taču tas liecina par pilsētas progresīvo domāšanu un tās iedzīvotājiem, kā arī tūristiem īpaši labvēlīgiem dzīves apstākļiem.

Par „Skycop”:

Lidojumu kompensāciju pieprasījumu uzņēmums “Skycop” – uzņēmums, kas visā pasaulē cīnās par pasažieru tiesībām ar aviolīnijām, kas izvairās no kompensāciju izmaksāšanas par kavētiem vai atceltiem lidojumiem. Uzņēmums piedāvā ceļotājiem, kas vīlušies aviolīnijās, viegli atgūt naudu par kavētu, atceltu vai pārpildītu lidojumu, izmantojot starptautisko platformu www.skycop.com. “Skycop” profesionāļi ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi aviācijā, tiesā un parādu pārvaldībā ir gatavi palīdzēt pasažieriem cīņā par savām tiesībām, atgūstot maksimālu kompensāciju par ciestajām neērtībām. “Skycop” pārvalda kompensāciju portfeli vairāk nekā trīs miljonu eiro vērtībā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru