Galvenie veselības centri – septiņas čakras. Vedu dziedniecības pamati

Asteskaula apvidū atrodas pirmā galvenā čakra – Muladhara

Atbildīga par uroģenitālo sistēmu, taisno zarnu un atbalsta-kustību aparātu. Tieši šī čakra glabā neatjaunojamo dzīvības enerģiju, kas ir imunitātes pamats.

Kamēr cilvēks nav izšķiedis savus dzīvības enerģijas krājumus, viņam nedraud ne vecums, ne smagas slimības un nāve. Šo enerģiju cilvēks saņem ieņemšanas brīdī, un aktīvi tā tiek izmantota tikai attīstības laikā mātes miesās. Šīs enerģijas samazināšanās par 2/3 noved pie vecuma, bet tās izsīkums – pie nāves. Tāpēc organisms savām vajadzībām izmanto no ārējiem avotiem – gaismas, gaisa un uztura – uzņemto enerģiju.

Tikai ekstremālās situācijās – smagu traumu un slimību, dzīvību apdraudošos un ļoti spēcīgās stresa gadījumos – izmanto šo enerģiju, lai organisms spētu izdzīvot.

Pirmās pazīmes, kas norāda, ka šī čakra slikti strādā, ir stipras un neizskaidrojamas bailes, nomāktība, nedrošība, neticība sev un nākotnei. Pēc tam attīstās taisnās zarnas un atbalsta-kustību aparāta apakšējās daļas (kāju) slimības.

Seksuālais centrs

Otrā čakra – Svadhistana – atrodas 3–4 pirkstus zem nabas. Tā ir atbildīga par mazā iegurņa orgāniem un nierēm, ir enerģijas uzkrāšanas un arī seksuālais centrs. Caur šo čakru mēs uztveram citu cilvēku emocijas. Tā piešķir mums jutīgumu (piemēram, pateicoties šai čakrai, cilvēks sajūt briesmas), atsaucību, arī gribasspēku. Ja čakra ir plati atvērta, cilvēks visu ņem tuvu pie sirds, uzņem sevī citu cilvēku izjūtas un problēmas, bet tas diemžēl noved pie daudzām saslimšanām. Čakras darbības pastiprināšanai var valkāt siksnu ar zelta vai vara sprādzi (bet nekādā gadījumā dzelzs, jo dzelzs nomāc enerģiju).

Dzīvības spēka centrs

Trešā čakra – Manipura – atrodas saules pinuma apvidū. Tā ir centrs, kurā tiek uzkrāta un sadalīta enerģija, ko cilvēks uzņem gremošanas un elpošanas procesā. Manipura koordinē redzi un kustības, kuņģa-zarnu trakta, aknu, žultspūšļa, liesas un nervu sistēmas darbību. Šī čakra gādā par visām mūsu kustību aktivitātēm, ir atbildīga par vēdera dobuma iekšējiem orgāniem un sociālajām izpausmēm dzīvē. Manipura ir dzīvības spēka centrs.

Ja čakra ir pārāk atvērta, cilvēks savu dzīvības enerģiju izšķiež pa tukšo, bet, ja aizvērta, nesaņem enerģijas papildinājumu no kosmosa. Problēmas, kas saistītas ar šo čakru, izraisa trauksmes sajūtu, kuņģa-zarnu trakta, aknu, žultspūšļa un nervu sistēmas kaites. Ja uz šīs čakras nēsā amuletu, talismanu vai krustu, tas palīdz harmonizēt tās darbību.

Sirds čakra – mīlestības čakra

Ceturtā ir sirds čakra Anahata, un tā ir saistīta ar sirdsdarbību. Anahata kontrolē sirds, plaušu, bronhu, mugurkaula un roku darbību, nodrošina pozitīvu emocionālo fonu. Kad čakra pietiekami atvērta, arī cilvēks ir atvērts apkārtējiem ļaudīm un pasaulei, ir labestīgs, patiess un sirsnīgs. Bet cilvēkus, kam čakra ir aizvērta (proti, bloķēta), mēs parasti saucam par noslēgtiem. Nereti viņi ir bezsirdīgi, vienaldzīgi, nīgri un nespējīgi mīlēt.

Tā kā Anahata ir cieši saistīta ar sirds-asinsvadu sistēmu, jebkura disharmonija tajā izraisa depresiju un kardioloģiska rakstura problēmas. Čakras darbības uzlabošanai virs tās nēsā medaljonu, amuletu, krustu – visi šie priekšmeti paaugstina čakras aktivitāti.

Adaptācijas un loģikas čakra

Piektā čakra – Višudha – ir sintēzes, analīzes un loģikas centrs un atbildīga par pielāgošanos, cilvēka adaptāciju konkrētos apstākļos, elpošanas un dzirdes orgāniem, kaklu un ādu. Ja čakra ir aizvērta vai pārāk atvērta, rodas emocionāla nenoturība, diskomforts kakla apvidū, kamols kaklā, pazeminās radošie impulsi, pēc tam parādās kakla, elpceļu sistēmas, barības vada un vairogdziedzera slimības. Šī čakra atbildīga arī par radošā potenciāla izpausmēm visās dzīves jomās. Aktivizēt čakru palīdz talismani, iestrādāti kaklarotā.

“Trešā acs”

Sestā čakra – Adžna-čakra, kuru vēl mēdz dēvēt par trešo aci, atrodas pieres vidusdaļā starp uzacīm. Ja šī čakra ir pilnībā atvērta, cilvēkam piemīt gaišreģa spējas. Čakra atbildīga par galvas orgāniem un čiekurveida dziedzeri, par harmonisku personības attīstību. Pazīmes, kas liecina, ka čakra ir bloķēta: intelektuālā līmeņa pazemināšanās, gribasspēka pavājināšanās, galvassāpes, centrālās nervu sistēmas traucējumi un psihiskas kaites, ausu, deguna un kreisās acs kaites. Kādreiz “trešo aci” mēdza rotāt ar vienu caurspīdīgu akmeni, kas iestrādāts citu, sīkāku akmeņu virtenē. Čakras darbību pastiprina arī diadēma un galvas stīpiņa.

Garīgais centrs

Septītā čakra ir Sahasrara. Tā atrodas galvvidū, avotiņa apvidū, tiek uzskatīta par garīgo centru un ir kosmiskās enerģijas ieeja cilvēka enerģētiskajā laukā. Šī čakra atbildīga par cilvēka saikni ar kosmosu. Pievēršoties reliģijai vai kādai garīgās attīstības skolai un sekojot to mācībai, cilvēks automātiski caur šo čakru saņem ar šo skolu (reliģiju) saistīto augstāko spēku aizsardzību un atbalstu. Bet ne tikai. Augstākie spēki (Dievs, Augstākais Saprāts) prasa, lai cilvēks tiem kalpotu, proti, lai viņš ne tikai ņemtu enerģiju, bet arī atdotu to kosmosam. Ja viņš sev izvirzīto uzdevumu nepilda, saikne ar Augstākajiem spēkiem un to sniegtais atbalsts vājinās.

Jāpiebilst, ka cilvēka saikne ar Augstākajiem spēkiem un kosmiskās enerģijas ieplūšana organismā nav iespējama, ja šī čakra nav atvērta. Ja čakra ir aizvērta, cilvēks spiests dzīvot tikai uz savas vai citu cilvēku enerģijas rēķina, kas noved pie dažādām slimībām un agras novecošanas.

Ko tas mums dod?

Zinot šo informāciju, iespējams viegli izskaitļot saslimšanas cēloni un, izmantojot austrumtautu medicīnas metodes, noregulēt čakru darbību. Dažas no šīm metodēm, kuras katrs var apgūt patstāvīgi, ir šādas.

Meditācija čakru atvēršanai

To izpilda sēžot vai guļot. Ir ērti jāiekārtojas, jāatslābinās un jākoncentrē uzmanība uz elpošanu. Pēc tam sava asteskaula apvidū jāiztēlojas zieds (pirmās čakras vizuāls veidols). Jāaplūko, kādā tas krāsā, cik daudz atvēries. Ja zieds ir vēl pumpurā, tas nedaudz jāatver, lai būtu pusplaucis, bet, ja atvēries pilnībā, – jāpiever, lai līdzinātos pusplaukušam. Tad ar iekšējo redzi jāvirzās augšup un zieds jāiztēlojas vēdera lejasdaļas apvidū – tā ir 2. čakra.

Arī tas uzmanīgi jāaplūko un jākoriģē, lai būtu tikai pusplaucis. Lēnām virzoties pa ķermeni uz augšu, šāds pats zieds jāiztēlojas saules pinuma vietā (3. čakra), krūškaula apvidū (4. čakra), kakla apvidū (5. čakra), “trešās acs” apvidū (6. čakra) un galvvidū (7. čakra). Katrs zieds jākoriģē atsevišķi. Ja to neizdodas veikt tieši uz sevis, var vispirms iztēloties savu veidolu un koriģēt čakru ziedus uz tā.

Krāsu terapija

Atslābinātā ķermeņa stāvoklī visas čakras pēc kārtas (sākot no apakšējās) jāiztēlojas kā bumbas un domās jāaplūko katras krāsa. Ja kāda no krāsām neatbilst konkrētās čakras krāsai, ar gribasspēku domās tā jānokrāso vajadzīgajā tonī. Proti, pirmajai čakrai jābūt sarkanā krāsā, otrajai – oranžā, trešajai – dzeltenā, ceturtajai – zaļā, piektajai – gaišzilā, sestajai – zilā, bet septītajai – violetā krāsā.

Ja ieraudzītā veidola krāsa atbilst čakras krāsai, taču ir tumša, pārāk spilgta vai pārāk bāla, tonis ir jākoriģē, līdz tas kļūst patīkams, sulīgs un košs. Pēc tam, kad izdarītas korekcijas septītajai čakrai, visas čakras jāaplūko vienlaikus – tām jāatgādina lielas dažādas krāsas krelles, kas savērtas vienā pavedienā.

Elpošana caur čakrām

Atslābinātā stāvoklī uzmanību koncentrē uz elpošanu. Ieelpā jācenšas iztēloties, ka ieelpojam zeltainu veselīgo enerģiju, bet izelpojam tumšu, dūmiem līdzīgu negatīvo enerģiju. Kad šāda elpošana padosies automātiski, jāiztēlojas visas čakras (sākot no apakšējās) pusizplaukušu ziedu veidā.

Tad, pakavējoties pie katras čakras zieda atsevišķi, jāiztēlojas, ka elpo nevis deguns, bet zieds: tieši tajā ieplūst zeltītā veselīgā enerģija, bet izplūst tumši dūmi, kas pamet ķermeni un biolauku. Ar vienu ziedu jāizdara ne mazāk kā trīs ieelpas un izelpas, pēc tam var doties pie nākamā. Ieelpu un izelpu skaitam visās čakrās jābūt vienādam.

Starp citu, darbs ar čakrām nepieciešams ne tikai organisma atveseļošanai, bet arī veiksmei citās dzīves jomās.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru