Godīga patiesība par pēdējā brīža piedāvājumiem jeb – kāpēc ceļojumu plānot laicīgi

Pēdējā brīža ceļojumu piedāvājumi ir lieliski, ja tevi pēkšņi pārņēmis piedzīvojumu gars un esi gatavs mesties avantūrā, taču ja savu brīvdienu datumu zini krietni iepriekš, labāk ceļojuma iegādi neatlikt uz vēlāku. Kāpēc tā? Piedāvājam godīgu nozares ekspertu skaidrojumu.

Vairāk laika izpētei

Izvēloties galamērķi laicīgi un jau iepriekš zinot, kur pavadīsi savu pēc vairākiem mēnešiem gaidāmo atvaļinājumu, tev atliek daudz vairāk laika izpētei. Spontāni piedzīvojumi un ļaušanās mirklim, protams, skan vilinoši, taču rūgtā patiesība ir tāda, ka skaisti tas izskatās tikai filmās, kamēr īstajā dzīvē bieži nozīmē daudz stresa, maz prieka un vairāk darba nekā atpūtas. Lielākā daļa pieredzējušo ceļotāju piekritīs, ka ir vērtīgi iepriekš izpētīt, kur ieturēt vislabāko tradicionālo maltīti, ko vēl interesantu apskatīt tuvumā, kā arī gūt vismaz nelielu nojausmu par izvēlētās valsts vai pilsētas vēsturi, kultūru un vietējām paražām. Pat braucot uz tūristiem pārpildītāko kūrortu, ir iespējams atrast “neiestaigātas takas”, taču tikai tad, ja iepriekš būsi atlicinājis gana daudz laika informācijas ievākšanai, liecina Latvijā izstrādāta inovatīva ceļojumu meklēšanas rīka GoTrip.lv darbinieku pieredze.

Iepriekšēja izpēte ne tikai palīdzēs no ceļojuma gūt vairāk piedzīvojumu un iespaidu, bet arī ļaus ietaupīt naudu, jo nevienam nav noslēpums, ka tieši informatīvi nesagatavoti viesi ir lielākais peļņas avots vietējiem tūrisma jomā strādājošajiem. Īpaši, ja runa ir par tūristu iecienītiem galamērķiem, kur naudas pelnīšanas shēmas ir jo īpaši rūpīgi atstrādātas un ir itin viegli attapties pat par vairākiem simtiem eiro nabagākam. Labā ziņa ir tā, ka šeit var viegli mācīties no citu kļūdām, jo ceļotāji bieži ir solidāri – ja paši “iekrita”, tad saviem pāridarītājiem atriebjas, aprakstot pieredzi blogos, ceļojumu forumos vai pastāstot savam ceļojumu aģentam.

Pēdējā brīža piedāvājumi – vai tiešām visizdevīgākie?

Tādi vārdu salikumi kā “pēdējā brīža piedāvājums” vai “karstās cenas” mūsdienās ir kļuvuši par veiksmīgiem mārketinga saukļiem, kas uz cilvēku prātiem iedarbojas gluži vai maģiski. Šīs frāzes liek domāt, ka piedzīvojumu, par kuru citi maksājuši vienu cenu, būsi iegādājies krietni lētāk. Taču patiesībā tas nereti ir tikai veids, kā likt tev ceļojumu nopirkt par cenu, kuru nekad nebūtu gatavs maksāt, ja tev būtu vairāk laika apdomāties. Tas arī ir paņēmiens, kā atbrīvoties no “pārpalikumiem”. Protams, reizēm atliekot ceļazīmes iegādi uz vēlāku laiku, patiešām ir iespējams tikt pie necerēti laba piedāvājuma, taču jāņem vērā, ka tā ir loterija un tev var vai nu paveikties vai nepaveikties. Ja kvalitatīva un sen pelnīta atpūta nešķiet pārāk augsta likme, tad varbūt reizēm tiešām ir vērts riskēt un skatīties, vai tas atmaksājas. Tomēr ja baidies izniekot tik vērtīgās brīvās dienas, labāk nepaļauties, ka izdosies tikt pie neticama piedāvājuma. Pat tad, ja vienreiz tas jau ir izdevies. Jo būsim godīgi – arī loterijā reti kurš laimē vairākas reizes pēc kārtas. Būsim vēl godīgāki – loterijās vispār reti kurš laimē.

Reizēm jāsamierinās ar to, kas paliek pāri

Ceļotāji, kuriem ir pieredze ar došanos pēdējā brīža braucienos, zina, kāda ir realitāte – jā, piedāvājums varbūt tiešām ir vilinošs, taču izvēle ir ierobežota, jo labie piedāvājumi ilgi negaida, tos izķer pirmos. Zini taču, kā ir iepirkties apģērbu veikalos sezonas atlaižu laikā – it kā sen kāroto mēteli var nopirkt krietni lētāk, bet palicis tikai viens izmērs un, kā likums, tas nav tavējais.

Tāpat nav noslēpums, ka vienu ceļojumu veido vairāki vienlīdz svarīgi posmi: ceļojuma organizētājs, aviokompānija, viesnīca, ekskursiju rīkotāji u.c. Visiem iesaistītajiem plānošana ir ļoti svarīga biznesa sastāvdaļa. Tik svarīga, ka viņi ir gatavi iedot atlaidi tikai par to, ka var prognozēt savu darbu ilgāku laiku uz priekšu. Tas nozīmē, ka laicīga atvaļinājuma plānošana ne tikai dod plašākas izvēles iespējas, bet arī nereti ļauj to izdarīt lētāk. Lai piesaistītu klientus laicīgi, ceļojumu organizētāji “agrajiem putniņiem” bieži piedāvā atlaides, izdevīgākus nosacījumus, kā arī dažādus motivējošus labumus, piemēram, mazāku pirmo iemaksu, zemākās cenas garantiju (saņemsi pārmaksāto starpību, ja ceļojums tiks piedāvāts lētāk), iespēju mainīt galamērķi vai līdzbraucēju, kā arī citus labumus.

Neatliek laika svarīgām formalitātēm

Lai arī Latvija ir to valstu vidū, kuras iedzīvotāji var lepoties ar “spēcīgām” pasēm, kas nozīmē, ka daudzās zemēs var ieceļot bez vīzas vai to nokārtot lidostā, aizvien ir valstis, kuru vīzas ir jāiegūst iepriekš. Atliekot ceļojuma iegādi uz pēdējo brīdi, tu ne tikai vēl vairāk sašaurini savas iespējas, bet arī vari iedzīvoties spriedzē gadījumos, ja formalitāšu nokārtošana dažādu birokrātisku iemeslu dēļ nesokas tik raiti kā gribētos. Tāpat ir nācies saskarties ar gadījumiem, kad ceļotājs spiests atteikties no eksotiskas atpūtas tikai tāpēc, ka nebūtu pieticis laika nokārtot vīzu. Jāņem vērā arī fakts, ka papīru sakārtošanas noteikumi pilsoņiem un nepilsoņiem atšķiras – ir valstis, kur pirmos ielaiž bez iepriekš nokārtotas vīzas, bet otrajiem jāiziet cauri pilnajam dokumentu nokārtošanas posmam, kas reizēm aizņem pat divas nedēļas.

Var sakrāt vairāk un piepildīt sapņus

Visbeidzot, plānojot un iegādājoties ceļojumu laicīgi, arī slogs maciņam ir vienmērīgāks – par braucienu vari maksāt pa daļām, nevis visu summu uzreiz, tāpēc tādā veidā vari iekrāt mazliet vairāk un savā atvaļinājumā sevi pienācīgi palutināt. Piemēram, nopirkt apģērbu vai kādu citu noderīgu preci, kas vienmēr saistīsies ar jaukām ceļojumu atmiņām vai piepildīt kādu sen lolotu sapni. Izklaižu iespējas lielajos un populārajos tūrisma galamērķos ir teju vai bezgalīgas. Jau sen esi sapņojis par niršanas sertifikātu? Daudz aizraujošāk to būs nokārtot tirkīzzilajos Andamanu jūras ūdeņos Taizemē, vai ne?

Par mums

GoTrip.lv ir jauno tehnoloģiju uzņēmums, kas vēlas uzlabot klientu pieredzi ceļojumu plānošanā un to iegādes procesā, piedāvājot iespēju ietaupīt vissvarīgākos resursus — laiku un naudu. GoTrip.lv ar rūpīgi izstrādāta meklētāja palīdzību jūs varat atrast piedāvājumus atbilstoši savām vēlmēm, izvairoties no nepiemērotu variantu apskates.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru