IZM piedāvā risinājumu jauno skolotāju sagatavošanas programmu atbalstam

Lai nodrošinātu atbalstu jauno skolotāju sagatavošanā un sekmētu augstskolu talantīgāko absolventu ienākšanu skolās, Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu “Par skolotāju sagatavošanas programmas atbalstu”, kuru plānots otrdien, 2018.gada 9. oktobrī, skatīt Ministru kabinetā.

Lai arī turpmāk garantētu labāko, mērķtiecīgāko un zinošāko speciālistu nonākšanu skolās, nepieciešams valsts atbalsts. Kā viens no veiksmīgiem piemēriem jauno skolotāju piesaistei skolās ir nodibinājums „Iespējamā misija”, kas pēdējos desmit gadus īstenojot praksē balstītu mācību programmu, nodrošina jauno skolotāju atlasi un sagatavošanu. Ņemot vērā izmaiņas nodokļu politikā un mazāku privātā sektora atbalstu, nevalstiskās organizācijas saskaras ar grūtībām turpināt jauno pedagogu sagatavošanu nepietiekama finansējuma dēļ. Izglītības un zinātnes ministrija rosina veikt publiskā iepirkuma procedūru līdz 93 500 eiro apmērā, lai sniegtu atbalstu skolotāju programmas sagatavošanā.

Latvijas izglītības sistēmā ir vērojams dabaszinātņu un valodu skolotāju trūkums, tāpēc ir nepieciešams meklēt alternatīvas, lai piesaistītu talantīgus, motivētus profesionāļus izglītības jomai. “Iespējamā misija” piedāvā praksē balstītu, ar skolotāja darbu apvienojamu mācību programmu, kas ļauj dažādu nozaru profesionāļiem, piemēram, inženieriem, ķīmiķiem, žurnālistiem kļūt par skolotājiem. Nodibinājums savas darbības laikā ir pierādījis spēju sagatavot izcilus skolotājus, lielu akcentu liekot tieši uz STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātika) priekšmetu skolotāju sagatavošanu, kuri šobrīd veido 38% no nodibinājuma absolventiem.

Lai tālāk risinātu skolotāju trūkumu, īpaši STEM jomās, Izglītības un zinātnes ministrija ir nodrošinājusi Eiropas struktūrfondu finansējumu, dodot iespēju Latvijas augstskolās veidot viengadīgās programmas skolotāja kvalifikācijas iegūšanai, kas būs balstītas un pārņems “Iespējamās misijas” pieredzi un labo praksi. Augstskolas šogad uzsāk ES fondu projektu īstenošanu un šajā mācību gadā projekta ietvaros izstrādās studiju programmas saturu, lai jau nākamajā mācību gadā varētu uzņemt viengadīgajās programmās studēt gribētājus, kuri ieguvuši augstāko izglītību kādā citā jomā.

“Iespējamās misijas” ieguldījums novērtēts ar vairākām balvām, tai skaitā Ministru kabineta balvu

2013. gadā un Eiropas Pilsoņu balvu šogad. Skolas augstu novērtē “Iespējamās misijas” skolotāju darbu, par ko liecina skolu interese par “Iespējamās misijas” skolotāju piesaisti darbam savās skolās.

2018. gada pavasarī 77 skolas pieteica kopumā 155 vakances 2018./2019. mācību gadam.

“Iespējamā misija” ir daļa no Teach For All tīkla, kas apvieno neatkarīgas organizācijas 45 valstīs. Gandrīz visās Eiropas valstīs, tai skaitā Igaunijā, programmas tiek līdzfinansētas no publiskā sektora, veicot valsts pasūtījumu konkrētu skolotāju piesaistē, atbalstot mācību programmu izmaksas tiešā veidā vai arī caur partneru augstskolām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru