Kam jābūt Tavā Līgo svētku aptieciņā

Līgo svētkus ar nepacietību gaida teju ikviens no mums, taču, baudot tos, mums bieži gadās piemirst par lietām, kam noteikti būtu jābūt “pa rokai”, lai varētu ļauties svētkiem bez liekām rūpēm. BENU Aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa dalās ar noderīgiem Līgo svētku aptieciņas plānošanas padomiem.

“Spītējot laika apstākļiem, kas mūs vasaras saulgriežos biežāk nelutina nekā lutina, mēs tomēr allaž izvēlamies svinēt Līgo svētkus pie dabas, līdz ar to arī svētku aptieciņai lielā mērā jābūt tam piemērotai,” norāda BENU Aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Pret kukaiņiem

Siltais pavasaris un vasaras pirmais mēnesis ir īpaši labvēlīgi odiem, ērcēm un citiem kukaiņiem, kuru klātbūtne neiepriecina nevienu no mums, tādēļ neatņemama sastāvdaļa svētku aptieciņā noteikti ir gan līdzekļi, kas atvaira, gan medikamenti, kas palīdz tikt galā ar insektu kodumu sekām.

Pret odu kodumiem palīdzēs aptiekā pieejamās ziedes, kas novērš gan niezēšanas efektu, gan nepatīkamo pietūkumu.

Attiecībā uz ērcēm Z. Ozoliņa norāda, ka vislabākā aizsardzība no ērcēm tomēr ir laicīga un pārdomāta rīcība, lai ērce nepiesūktos. Tie ir jau minētie ķīmiskie ērču un odu atbaidīšanas līdzekļi, kuriem līdzās ir vērts padomāt arī par pareizu apģērbu – gaišu, bez liekām ielocēm un faltēm. Īpaši ieteicams paturēt prātā piesardzību un ik pa laikam tomēr palūgt kādam apskatīties, vai nekur nerāpo ērce.

Ja ērci tomēr piesūkusies, nekādā ziņā vietu, kur kukainis piesūcies, nedrīkst ziest ar sviestu vai eļļu. Jāatceras, ka svarīgi kukaini izvilkt laukā pareizi, turklāt – uzreiz, tiklīdz atklāj, ka tas piesūcies. Ja nav zināšanu, kā to pareizi darīt, noteikti vērsieties pie kāda, kurš to zina.

Brūču apkopei

“Lustīgi līgojot, var gadīties arī pa kādai nelielai brūcei, kuru apkopšanai noteikti aptieciņā vajadzētu padomāt par dezinficējošu līdzekli, dažādu izmēru plāksteriem un marles saiti,” norāda Z. Ozoliņa.

Sargies apdegumu

Farmaceita asistente aicina, plānojot vasaras saulgriežu aptieciņu, neaizmirst arī par to, ka svētkos bieži atrodamies grila vai ugunskura tuvumā, kuri var sekmēt apdedzināšanos, tādēļ svētku aptieciņā ļoti vēlami ir arī līdzekļi, kas palīdz novērst apdegumu sekas. To aptiekās pieejamais klāsts ir ļoti plašs un dažāds, sev piemērotu līdzekli nebūs grūti atrast ikvienam svētku aptieciņas plānotājam, taču vienlaikus viņa atgādina, ka iedarbīgākais līdzeklis apdegumu seku novēršanai tomēr ir vēss tekošs ūdens, zem kura apdeguma vieta būtu jātur 10-15 minūtes.

Pie dažādiem gremošanas traucējumiem lieti noderēs kāds no gremošanas fermentiem un aktivētā ogle.

Vēlot prieka pilnus vasaras saulgriežus, Z. Ozoliņa aicina būt piesardzīgiem, tālredzīgiem un gataviem nepieciešamības gadījumā novērst nepatīkamu atgadījumu sekas ar prasmīgi sagatavotu Līgo svētku aptieciņu, kurā esošās lietas ne tikai noderēs seku novēršanai, bet to esamība “pa rokai” sniegs arī sirdsamieru un ļaus patiesi izbaudīt svētkus.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru