Leģendārs Maskavas teātris ved uz Rīgu dzirkstošu bufonādi

1., 2. un 3.februārī Latvijā pirmo reizi ar viesizrādēm ciemosies Maskavas “Teātris Dienvidrietumos”, kas ir slavens ar nestandarta autoridejām un iestudējumu konceptuālismu. Pirmā izrāde, kuru rīdzinieki redzēs 1.februārī plkst.19:00 uz VEF kultūras pils skatuves – oriģināls traģifarss, komēdija ar ne mazāk oriģinālu nosaukumu “Vecene Šanele” (16+).

Skatītājiem atklājas ansambļa vēsture, kurā piedalās visdažādākās vecenītes – entuziastes: Sāra Abramovna, Kapitolīna Petrovna, Iraīda Semjonovna, Ņina Andrejevna un Tamāra Ivanovna. Viņām visām ir vairāk nekā 60 gadu, taču tik ļoti gribās dzīvot un būt mīlētām. Vēl jo vairāk, ja ansambļa “Nojausma” vadītājs, jaunais bajānists Sergejs ir vienīgais vīrietis kolektīvā un visas vokālistes viņā ir slepeni iemīlējušās..

Desmit gadus ansamblis pašaizliedzīgi izpilda folkloras skaņdarbu. Tuvojas jubileja. Visi ir laimīgi. Un, protams, atbilstoši žanra likumiem, šajā brīdī dzīvi maina katastrofa – dziedātājas uzzina, ka viņu vadītājs ir iecerējis “rebrendingu” un, lai “atsvaidzinātu” kori, vēlas uzaicināt jaunu solisti. Turklāt tā ir jaunāka par visām pārējām! Jaunpienācējas jeb “Vecenes Šaneles”, kā viņu nodēvēja aizvainotās dziedātājas, parādīšanās izprovocē īstu emociju vētru. Ansambļa vadītājs ir spiests izdarīt izvēli – vai nu palikt ar savām “vecenītēm” un upurēt jauniņo, vai arī ļaut ansamblim izjukt. Mēs pilnībā iegrimstam sieviešu pretstāves kaislību mutuļos.

Jāuzsver, ka izrādei intrigu piešķir fakts, ka visas sieviešu lomas, izņemot vienu, satriecoši spēlē “Teātra Dienvidrietumos” vīrieši. Ko vien ir vērta Aleksandra Saņņikova atveidotā Sāra Abramovna! Šī liktenīgā odesiete jums noteikti patiks! Un stingrā Tamāra Ivanovna, kuru atveido KF Tautas mākslinieks Sergejs Borodinovs! Īsta sieviete – “klints”! Un ansambļa vadītājs Sergejs Sergejevičs, kuru ar iedvesmu spēlē Dmitrijs Nagretdinovs! Cik ļoti viņš mīl savu nodarbošanos un ir apsēsts ar ideju iekarot jaunas virsotnes!

“Klasiķi sen ir pierādījuši, ka vīrieši var brīnišķīgi atklāt sievietes būtību. Jau kopš Šekspīra laikiem! Jā, tas notiek pārspīlēti. Taču tieši šajos pārspīlējumos mēs redzam visspilgtākās cilvēciskās īpašības! Jo vīrieši katru dienu vēro sievietes no malas un pamana to, ko pašas dāmas sevī nepamana. Tādēļ, pat neskatoties uz vienkāršo sižetu, “Vecene Šanele” nevienam nešķitīs viegls iestudējums. Nikolajs Koļada ir brīnišķīgs dramaturgs, kas savā lugā apraksta to, kā, ejot gadiem, cilvēks vairs nejūtas vajadzīgs, bet viņam joprojām ir vēlme būt noderīgam, turpināt dzīvot un pašrealizēties. Izrādē mēs varam ieraudzīt gan mūsu pašu, gan mūsu gados vecu tuvinieku atspulgus. Tēma taču ir vispārcilvēciska. Tādēļ iestudējums raisa ļoti asas izjūtas. Izrādi mūsu teātrī spēlējam no 2012.gada vienmēr pārpildītā zālē,” par izrādi stāsta “Teātra Dienvidrietumos” mākslinieciskais vadītājs, RF nopelniem bagātais mākslinieks, aktieris un režisors Oļegs Leušins.

Iestudējums aizrauj ar savu dinamiku. Izrādē skan nemirstīgie tautas daiļrades hiti: “Vecā kļava”, “Atgriezies”, “Avotiņš tek”, “Tu mani piemānīji” un daudzi citi. Šī mūzika ne tikai brīnišķīgi papildina aktieru spēli, bet arī apvieno skatītājus uz viena emocionālā viļņa, sniedzot līdzdalības sajūtu, liekot dziedāt un dejot līdzi aktieriem, no kuriem izrādes beigās negribas šķirties.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru