Martā atklātos marihuānas audzētājus nodod kriminālvajāšanai

Vakar, 2018. gada 8.oktobrī, Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk –VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde prokuratūrai nodeva kriminālprocesu, kas tika uzsākts šī gada martā pret personu grupu, kas Lietuvas pierobežā nodarbojās ar marihuānas audzēšanu, realizāciju un kontrabandu lielā apmērā.

2018.gada martā VID amatpersonas, veicot kratīšanu kādas mājas teritorijā Lietuvas pierobežā, atklāja, ka siltumnīcā ir ierīkota marihuānas audzētava. Vienā no siltumnīcas telpām atradās apmēram 50 cm gari 663 marihuānas stādi, kā arī viss nepieciešamais to audzēšanai – siltumapgāde, ūdens apgāde, ventilācija, gaisa kondicionēšana, elektroapgādes ierīces, gaisa temperatūras mērīšanas termometri, puķu podi un citi priekšmeti, kas apskates laikā izņemti.

Kriminālprocesa ietvaros izņemtie augi tika nosūtīti ķīmiskajai ekspertīzei. Ekspertu atzinums apstiprināja, ka izņemtie augi ir kanabiss jeb marihuāna. To kopējais daudzums ir septiņi kilogrami.

Noziegumā iesaistītās personas – 1974.gadā un 1985.gadā dzimušie Latvijas pilsoņi – izmeklēšanas gaitā atzīti par aizdomās turētajiem un šobrīd tiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu un kriminālprocesu varētu nodot kriminālvajāšanas uzsākšanai. 2018.gada 8.oktobrī kriminālprocess nosūtīts Dobeles rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 253.panta pirmajā daļā1 un 256.panta otrajā daļā2 paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

__________

1253.pants. Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana

(1) Par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu bez nolūka tās realizēt — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

2 256.pants. Narkotiskās vielas saturošu augu neatļauta sēšana un audzēšana

(2) Par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu vai audzēšanu lielās platībās, vai ja to izdarījusi organizēta grupa, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru