Mīti un patiesība par meditēšanu – kā ir patiesībā?

Meditācija ir sarežģīta

Šis mīts balstās uz priekšstatu, ka meditācija saistās ar ezotēriku un ir domāta tikai svētajiem, reliģiozajiem un garīgajiem lietpratējiem. Patiesībā, saņemot norādījumus no pieredzējušiem un zinošiem skolotājiem, meditāciju var viegli iemācīties. Meditācijas paņēmieni ir ļoti dažādi, piemēram, koncentrēšanās uz elpošanas ritmu, klusi atkārtojot mantru. Viens no iemesliem, kāpēc tā varētu šķist tik sarežģīta, ir tas, ka mēs dažreiz pārcenšamies ar koncentrēšanos, pārāk daudz domājam par rezultātiem vai arī neesam pārliecināti, ka visu darām pareizi. Mācīšanās no kvalificētiem skolotājiem ir labākais veids, kā padarīt šo procesu patīkamāku un saņemt lielāko ieguvumu no meditācijas. Skolotājs palīdz saprast piedzīvotās sajūtas, pārvarēt šķēršļus, kā arī izveidot produktīvu un regulāru meditācijas kursu.

Meditācija ir garīgs un reliģiozs rituāls

Patiesībā meditācija ir process, kura laikā cilvēks var nedaudz atslēgties no ikdienas kņadas un domu haosa un ieslīgt mierā un klusumā. Nav vajadzīga īpaša garīgā pārliecība, un daudzi cilvēki nodarbojas ar meditāciju neatkarīgi no reliģiskās piederības. Daži pat nepārstāv nevienu reliģiju un meditē būdami ateisti vai agnostiķi. Viņi to dara, lai piedzīvotu iekšēju klusumu un mieru, kā arī iegūtu vairākus fiziskās un mentālās veselības labumus, ko sniedz meditācija – pazeminātu asinsspiediena un stresa līmeni, ka arī spētu labi izgulēties. Tā var palīdzēt arī, piemēram, atmest smēķēšanu vai vienkārši padarīt dzīvi labāku. Meditācija ļauj pilnībā izbaudīt visu, ko dzīve sniedz.

Meditācijas laikā ir jāpiedzīvo kaut kas neparasts

Daudzi jūtas vīlušies, kad meditācijas laikā neredz vīzijas vai dīvainas krāsas, nesāk lidināties gaisā, nedzird eņģeļu kori un nepiedzīvo atklāsmi. Lai arī ir iespējams piedzīvot kaut ko īpašu, kas saistīts ar svētlaimes un pilnības sajūtu, tas nav meditācijas galvenais mērķis. Lielākais ieguvums ir tas, kas notiek pēc tam, kad atgriežamies parastajās ikdienas gaitās. Pēc meditācijas sesijas mēs paņemam līdzi daļu no tā miera un klusuma, ko izbaudījām, tāpēc varam kļūt radošāki, saprotošāki, labāk koncentrēties, kā arī būt mīlošāki pret sevi un apkārtējiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru