Punkts īsziņas beigās – ko tas vēsta par cilvēka raksturu?

Visiem ir kāda draudzene vai draugs, kas klātienē ir jautrs un atsaucīgs, bet sarakstēs šķiet atturīgs un nopietns.

Vai teksts “Jā.” nozīmē to, ka viņš tiešām vēlas pasūtīt kaut ko no austrumu virtuves vai tomēr ir pasīvi agresīvi noskaņots, jo netiks pie picas? Šķiet neracionāli, bet pieturzīmju lietojums lielā mērā ietekmē to, kā cilvēki vērtē tavu personību, un tas ir arī zinātniski pierādīts.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā Computers in Human Behaviour, atklāts, ka punkts īsziņas teksta beigās negatīvi raksturo cilvēka personību.  Binghamtonas universitātes pētījumā piedalījās 126 studenti, kas lasīja īsziņas vai ar roku rakstītas zīmītes, kur viens cilvēks aicina otru uz kādu pasākumu un pretī saņem atbildi ar vienu vārdu, piemēram, “Labi”, “Protams”, “Jā” vai “Jap”. Dažos gadījumos vārda beigās bija punkts, bet citos nebija.

Rezultāti nevienu nepārsteidz, ja mēģina saprast, ko cilvēks ir domājis ar konkrēto īsziņas tekstu. Pēc pētījuma dalībnieku domām, tie, kas teksta beigās liek punktu, nav tik sirsnīgi kā tie, kas neliek pieturzīmes.  Pēc tam līdzīgs pētījums tika veikts par izsaukuma zīmēm – tie, kas tās lieto, ir vēl sirsnīgāki. Interesanti, ka  šādi secinājumi tika izdarīti tikai par elektroniskajiem tekstiem, norādot, ka tā ir 21. gs. problēma.

Pētījuma autori skaidro, ka īsziņās vairs nav tāda sociālā kontakta, kas veidojas, sarunājoties aci pret aci. Tāpēc ir tikai loģiski, ka elektroniskajās sarakstēs cilvēki paļaujas uz to, kas ir pieejams – emocijzīmēm, apzināti rakstītām vārdu kļūdām, kas imitē vārda skanējumu, un arī pieturzīmēm. Tāpēc, ja vēlies, lai tevi uztver kā pozitīvu un jautru cilvēku, raksti “Jaaaa!” un pievieno klāt kādu emocijzīmi, citādi būsi briesmīgs cilvēks.

Avots: cosmopolitan.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru