Rīgas Austrumu slimnīcā uzlabojušās ārstēšanas iespējas Krona slimības pacientiem

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas klīnikā ir uzsākta pacientu ārstēšana ar pašlaik pasaulē pieejamo pēdējās paaudzes medikamentu Krona slimības ārstēšanai, kas no 2018. gada ir iekļauts arī kompensējamo zāļu sarakstā Latvijā.

“Krona slimība ir autoimūna saslimšana,” skaidro gastroenterologs asoc. prof. Aleksejs Derovs, “to raksturo gremošanas trakta bojājumi, visbiežāk tiek skarta resnā un tievā zarna, bet ir gadījumi, kad slimība ir skārusi visu gremošanas traktu. Pacienta dabiskā imunitāte pēkšņi “sajūk prātā” un sāk karot ar saviem audiem, tos bojājot. No tās nav pasargāts neviens. Kā slimības attīstības riska faktori ir minama ģenētika, mikrofloras izmaiņas, uzturs, smēķēšana. Slimība var sākties jebkurā vecumā, tomēr ir divi klasiskākie uzliesmojuma brīži – cilvēka dzīves 15. un 30. gads. Ārstiem joprojām nav līdz galam skaidri tās cēloņi.”

Krona slimībai ir raksturīgas sāpes vēderā, mēdz būt gan diareja (arī ar asinīm), gan aizcietējumi, izpausmes var būt arī netipiskas – var tikt skarta āda, aknas, žultsceļi, locītavas, var novērot acu iekaisumu, salīdzinoši bieži arī čūliņas mutes dobumā. Ja slimība skar tievo zarnu, tad pacientam var attīstīties uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanās traucējumi. Slimības gaita var sarežģīties ar fistulu (tuneļveida ejas, kas norāda uz slimības smago gaitu) un saaugumu veidošanos zarnās.

“Šāda saslimšana krasi samazina cilvēka dzīves kvalitāti un darba spējas,” norāda dr.Derovs, “jaunais medikaments ir jaudīgs ierocis ārstu rokās – terapiju jau ir saņēmis pirmais pacients, 35 gadīgs vīrietis, kura ārstēšanā šobrīd ir sasniegts ievērojams progress.”

Šis medikaments tiek nozīmēts vidēji smagas vai smagas Krona slimības ārstēšanai pieaugušiem pacientiem, kuriem ir neatbilstoša vai zudusi atbildes reakcija uz tradicionālu ārstēšanu. Lēmumu par tā izmantošanu pieņem ārstu konsīlijs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru