Rīgas cirkā pavasara sezonā notiks vairākas izrādes un mākslinieku rezidences

Šopavasar, 15. un 16. martā, Rīgas cirks piedāvā izrādi bērniem! Laikmetīgā cirka un fiziskā teātra kompānijas Kallo Collective (Somija) humora pilnā izrāde “Kāpuriņi” (Caterpillars) notiks Mākslas centrā Zuzeum, Lāčplēša ielā 101, Rīgā. Biļetes jau iespējams iegādāties Rīgas cirka mājaslapā un “Biļešu serviss” kasēs.

Izrāde bērniem visos vecumos

“Kāpuriņi” – fiziskā teātra izrāde bērniem no 4 līdz 99 gadiem – ir maģisks un mazliet dīvains sapnis, kurā skatuvi aizpilda krāsas un smieklīgi notikumi: tauriņu spārnu vēzieni, lielas puķes, lecošas olas un divi milzīgi, sulīgi kāpuri. Kā pretstats šiem krāsainajiem tēliem uz skatuves, divi melnā tērpti leļļu meistari smīdina visus klātesošos, nedaudz neveikli un ne vienmēr veiksmīgi cenšoties palikt nepamanīti.

Viens no izrādes autoriem ir mūsdienīgais klauns no Jaunzēlandes – Toms Monktons, kas Latvijā ar savu izrādi “Tikai kauliņi” viesojās 2017. gadā un ar smalkiem jokiem smīdināja kā lielus, tā mazus. Tāpat kā viņš, arī Kallo Collective mākslinieki studējuši slavenajā Žaka Lekoka (Jacques Lecoq) skolā Parīzē, kur apguvuši mīma mākslu un fizisko teātri – tajā aktieri tēlu būtību izsaka bez teksta, ar ķermeņa plastikas un kustību partitūras palīdzību.

2015. gadā Kallo Collective par izrādi “Kāpuriņi” ieguva balvas Labākā teātra izrāde un Labākie kostīmi Oklendas Fringe festivālā Jaunzēlandē.

Izrādes video: http://cirks.lv/jaunumi/izrade-kapurini

Radošais darbs jeb rezidences Rīgas cirkā

Viens no Rīgas cirka darbības virzieniem ir cirka nozares attīstīšana un bagātināšana, tāpēc ar Ziemeļvalstu kultūras punkta atbalstu Rīgas cirka rezidenču programmā šobrīd viesojas jau otrā māksliniece – Gudruna Holka (Gudrun Holck) no Dānijas.

Šīs programmas ietvaros dažādu mākslas jomu māksliniekiem ir iespēja strādāt un iedvesmoties Rīgas cirka telpās, veidojot savas izrādes vai radot site-specific darbus. Skaņas un performanču māksliniece Gudruna Holka Rīgas cirka rezidencē darbojas kopā ar Latvijas mākslinieci Evu Vēveri. Abu kopdarbs ar nosaukumu “Set Sound to Riga Circus” būs skatāms Rīgas cirkā šī gada jūnijā.

Rīgas cirka ēkas stāvoklis

Pamatojoties uz Būvniecības valsts kontroles biroja lēmumu, 2018. gada 18. decembrī Kultūras ministrija atcēla Rīgas cirka ēkas kā publiskas būves ekspluatācijas aizliegumu. Jau šobrīd cirka ēkā regulāri notiek jauno teātra mākslinieku trupas KVADRIFRONS veidotās izrādes un izstādes, tostarp, izrāde-ekskursija “Brīnuma skartie”. Tuvākajā nākotnē paredzēti arī citi kultūras notikumi, kā arī tiek izvērtēta iespēja cirka viesizrāžu norisei arēnā jau 2019. gadā.

Turpinot ēkas atjaunošanas un sakārtošanas darbus, Rīgas cirks ir sarunās ar Metu konkursa godalgoto vietu ieguvējiem, lai 2019. gadā uzsāktu projektēšanas darbus pirmajai fāzei – ēkas energoefektivitātes uzlabošanai.

Rīgas cirks ir daudzfunkcionāls mākslas centrs, un mērķtiecīgi strādā ne tikai pie nozīmīgu un aktuālu cirka izrāžu piedāvāšanas arvien plašākai publikai, bet arī ilgtermiņā veicina cirka nozares attīstību un atpazīstamību Latvijas sabiedrībā.

Vairāk informācijas par aktuālajiem Rīgas cirka notikumiem iespējams uzzināt mājaslapā www.cirks.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru